Made-in-Europe.nu

Safran en SLM Solutions 3D printen titanium landing gear

Vliegtuigtoeleverancier Safran Landing Systems heeft samen met SLM Solutions een onderdeel voor een neuslandingsgestel voor een zakenjet geprint. Dat levert een gewichtsbesparing van 15 procent op. Het is de eerste keer dat het onderdeel voor het neuswiel geprint wordt.


De landing gear is geprint met titanium. Qua afmetingen past het bijna in een SLM 800 metaalprinter (met 4 lasers) met standaard een bouwkamer van 500 bij 280 bij 850 mm. Omdat het onderdeel iets groter is, namelijk 455 bij 295 bij 805 mm, heeft SLM Solutions de bouwkamer van de machine in de hoogte verlengd.

3D geprint landing gear in enkele dagen klaar

landing gear

Significante gewichtsbesparing van 15 procent

Het gaat om een proef van Safran Landing Systems en SLM Solutions. Ze willen met dit project de mogelijkheden onderzoeken om deze zwaar belaste onderdelen in de toekomst te printen. Het design van het onderstel is aangepast om tijd te besparen in het printproces én om gewicht te verminderen. 15% gewichtsreductie noemen de beide partijen een significant resultaat. Omdat het onderdeel in één geheel is geprint in titanium, hoeft het geen verdere oppervlaktebehandeling meer te ondergaan om het corrosiewerend te maken. Het onderstel voor het neuswiel is een zwaar belast onderdeel, omdat tijdens de landing de krachten van het wiel via dit onderdeel naar de vliegtuigbody worden geleid.

Designs testen

Een van de eerste toepassingen waar beide partijen aan denken is het printen van onderstellen voor testdoeleinden. “Wij kunnen het in enkele dagen printen op de SLM 800, versus de enkele maanden die de levering van een gesmeed deel kost”, zegt Gerhard Bierleutgeb, EVP Global Services & Solutions bij de 3D printerfabrikant.

Safran heeft het ontwerp voor het onderstel gepatenteerd.

Pin It on Pinterest