BMO Xenon

De verspanende industrie is opvallend sterk vertegenwoordigd bij de nominaties voor de TechniShow Innovation Awards. Als je 3D metaalprinten als technologie voor de verspanende bedrijven ziet, is meer dan twee derde van de 15 nominaties primair gericht op de verspaning. Deze nominaties weerspiegelen heel goed de ontwikkeling die deze sector binnen de metaal doormaakt.

 

Merendeel van nominaties komt uit de verspanende hoek

Niet alleen de naam is dit jaar anders. Ook de opzet van de TechniShow Innovation Awards. Er worden prijzen uitgereikt in drie categorieën: Nieuw op de Benelux markt; Commerciële Innovatie en Made in de Benelux. Juryvoorzitter Tom Bouws, actief in het programmabureau Smart Industry, zegt in een toelichting dat de software industrie met een inhaalslag bezig is. “Aan de inzendingen is duidelijk te zien dat software inloopt. En dat zullen we straks ook zien op de TechniShow. De traditionele bewerkingstechnieken worden aangevuld met digitaliseringsoplossingen.” Twee van de 15 nominaties zijn softwareproducten. Eigenlijk liggen veel nominaties dit jaar in het verlengde van 2016,  met een aantal uitzonderingen.

 

Xenon

BMO Xenon zorgt ervoor dat ook oudere bewerkingscentra meegenomen worden in smart industry. Het online monitoringsysteem leest ook data van oudere machines uit.

 

BMO Xenon

Een van de software innovaties die genomineerd is, is BMO Xenon van BMO Automation. Het team van Frank Biemans en Johan Damen heeft monitoringsoftware ontwikkeld voor verspanende bedrijven. De software haalt data uit de CNC-machines in de fabriek en presenteert deze in een helder overzicht. De verspanende ondernemer krijgt direct inzicht in het totale productieproces. Hierdoor kan hij sneller en gerichter reageren op afwijkingen van de planning, inzicht krijgen in spindeluren en verschil voor- en nacalculatie makkelijker detecteren. Het bijzondere aan BMO Xenon is dat de software data kan lezen uit elke CNC besturing, ongeacht de leeftijd van de machine. En het businessmodel is innovatief voor de sector. BMO biedt Xenon aan als een service (SAAS) tegen een vaste fee per maand.

 

Comau Pick-app voor robots

De tweede software nominatie is van Robotics Benelux. Met de Pick-app kunnen de industriële Comau robots eenvoudig geprogrammeerd worden. Middels een joystickfunctie op een tablet kan een industriële robot worden aangestuurd, waarbij de posities, met een druk op de knop, worden vastgelegd. Op deze wijze is een robot programmeren binnen dertig minuten te leren.

 

Nog meer automatisering

Automatisering is een ander thema dat ook dit jaar nadrukkelijk aan bod komt bij de nominaties. Cellro is genomineerd met de fixture eXchange en Smart Gripper. Hiermee kunnen binnen de range van 10-50 kilogram handlingsgewicht meerdere series onbemand worden gefreesd respectievelijk gedraaid. Het handmatig wisselen van de grippervingers en de opspanning in de machine is niet meer nodig. Romias, de overall winnaar cvan 2016, is opnieuw genomineerd. Dit keer niet in de categorie met BMO, Robotics Benelux en Cellro, maar in de Commerciële Innovatie award categorie. Dit zijn innovaties die in Nederland hun wereldprimeur beleven. Romias maakt kans met de MAC 1500 mobiele, autonome en collaboratieve robot. De robot verplaatst zichzelf volkomen autonoom en kan obstakels vermijden. Een visionsysteem zorgt voor de nauwkeurigheid.

 

Cellro Fixture Exchange

Cellro maakt zowel bij onbemand frezen als draaien het afwerken van verschillende series mogelijk zonder wisseling van grippervingers.

 

Vloeistoffen en reiniging

De Nederlandse hightech machinebouw legt de lat voor de verspanende toeleveranciers alsmaar hoger. Dat stelt niet alleen andere eisen aan software en automatisering, maar ook aan koelsmeermiddelen en reinigingstechnologie. Daarom is het goed dat ook op dit vlak twee inzendingen zijn genomineerd voor de Commerciële Innovatie Award. Gibac Chemie is genomineerd met de Blaser Liquid Tool. In feite gaat het om de combinatie van het koelsmeermiddel met Pero dampontvetten. Het koelsmeermiddel zorgt niet alleen voor een kortere productietijd in het verspaningsproces, de combinatie met het dampontvetten met de machine van Pero maakt de RGA meting om te voldoen aan de ASLM en luchtvaart reinheidseisen overbodig. De procestijd wordt dan ook met tientallen uren verkort.

 

will-fill
Hoewel Will-Fill volautomatisch werkt, geeft de LED-lamp aan wat de status van de kwaliteit van het bad is.

 

Emulsie bewaken

In dezelfde categorie is er nog een tweede innovatie op het gebied van koelsmeermiddelen genomineerd. Gibas Tools heeft samen met Rhenus Lub het Fluid Fill Matic systeem ontwikkeld. Dit systeem controleert automatisch het koelsmeermiddel in de machine. De FFM wordt alleen geleverd in combinatie met Rhenus koelsmeermiddelen en een wekelijkse of maandelijkse service van de levenrancier. In de andere categorie, Nieuw op de Beneluxmarkt, is eveneens een systeem voor het bewaken van het koelsmeermiddel in de machine genomineerd. Dit is het Will-Fill systeem, een gepatenteerd systeem dat merk-onafhankelijk werkt. Will-Fill sluit de CNC machine aan op zowel het water als emulsie leidingnet in de werkplaats. De geïntegreerde sensoren meten 7 parameters. Het systeem zorgt er automatisch voor dat de bewerkingsvloeistoffen op niveau blijven en de juiste samenstelling houden. Het smart industry aspect komt tot uiting in het beschikbaar maken van alle data via een cloudapplicatie.

 

Hexagon scanner

Hexagon sleept dit jaar een nominatie in de wacht (categorie Nieuw in Benelux) met de Leica Absolute scanner. In combinatie met de Leica Absolute Tracker bouw je een mobiele, flexibele 3D scanner die zeer nauwkeurig is (150 micrometer voor XL objecten). De data kunnen voor kwaliteitsinspectie en reverse engineering worden gebruikt.

 

Hexagon vergemakkelijkt het nauwkeurig  3D scannen van grote objecten.

 

Style CNC Machines

Opvallend: slechts één CNC machine voor de verspanende industrie haalt dit jaar de nominaties. En eigenlijk niet eens een machine, maar aan onderdeel hiervan. Style CNC Machines is met de SMESH 2-step Gear (SS2-sG) genomineerd in de categorie Made in de Benelux. Door deze nieuwe toepassing kan er op Style draaibanken mechanisch worden geschakeld zonder rendementsverlies, volledig op- en aftoeren is namelijk niet meer nodig. Door de SS2-sG is het eenvoudiger om een grotere doorlaat op de machine te installeren.

 

Renishaw 3D print het onderdeel waarin het optisch systeem voor de metaalprinter wordt geplaatst op de RenAm 500Q. Het benut hierbij maximaal de voordelen van 3D printen.

 

3D metaalprinten

De beide 3D metaalprinters die meedingen naar de TechniShow Innovation Award zijn de RenAM 500Q van Renishaw en de TruPrint 5000 van Trumpf. Deze 3D metaalprinters zijn ontwikkeld voor de industriële inzet. Op 3D Print magazine kun je meer lezen over wat deze beide printers bijzonder maakt.

De andere nominaties zijn Q-Fin Quality F1200, afbraammachine voor plaatwerkdelen; Resato International (monitoring waterstraalsnijmachine); Kuunders Technoworks (slimme inkjet markeerunit voor plaatdelen); Trumpf Trumatic 1000 fiber (combimachine voor lasersnijden, ponsen, omvormen en schroefdraad maken). De awardwinnaars worden op 7 maart bekend gemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie. De TechniShow zelf vindt van 20 – 23 maart plaats.

 

1 gedachte over “Innovaties in de verspaning domineren bij TechniShow Innovation Awards

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest