ASML is gestart met de uitrol van Model Based Definition (MBD). In principe maken de engineers vanaf dit jaar voor nieuwe producten geen 2D tekeningen meer voor de supply chain. Alle informatie zit in het 3D model. Aan de eerste pilot doet een selecte groep toeleveranciers mee. Vanaf 2019 wil ASML dat MBD de standaard wordt.

 

Machinebouwer wil dat supply chain overstapt op MBD

Wim Ottenhoff van de Settels Savenije Group heeft de stap die ASML zet naar het tekeningloze tijdperk bekend gemaakt tijdens de Roadshow Verspanen bij ASML. Hij begeleidt voor ASML het project, dat op termijn behoorlijke consequenties gaat hebben voor de hele toeleverketen. “Dit legt wel druk op de hele keten om CAM programmeren te implementeren. Toeleveranciers zullen wel moeten digitaliseren”, aldus Ottenhoff.

 

Alle informatie in 3D model

De interesse voor de Roadshow Verspanen bij ASML was afgelopen vrijdag groot. Volgens een strak tijdschema kregen de deelnemers informatie over zowel de hoge reinheidseisen die ASML stelt als hoe de machinebouwer de toeleverketen verder wil digitaliseren. ASML gebruikt zelf overigens de term PMI, hetzelfde volgens Ottenhoff als Model Based Definition. Deze technologie is al enkele jaren beschikbaar. Bij MBD zit alle informatie voor het maken van een onderdeel in het 3D model en niet meer op de 2D tekening. Wim Ottenhoff: “2D tekeningen zijn voor mensen gemaakt. Computers kunnen de informatie op de tekening niet interpreteren. Daarmee blokkeert de tekening het hergebruik van de informatie downstream in de keten.”

 

Wim Ottenhoff

Wim Ottenhoff: de toeleverketen kan winst halen uit het werken met MBD in plaats van de traditionele 2D tekening.

 

Minder afhankelijk van CAM programmeurs

Daar zit de winst in voor de toeleverketen: de informatie uit het MBD model kan nu al voor een belangrijk deel gelezen worden door CAM programma’s. Programmeren verloopt hierdoor veel sneller. “We worden onafhankelijker van CAM programmeurs die te weinig beschikbaar zijn”, zo schetste Hans Derks van CNC Consult een van de voordelen voor de verspanende bedrijven. Meetmachines kunnen eigenlijk al volledig geprogrammeerd worden met behulp van de data uit het MBD model. “Heel basaal komt het erop neer dat MBD de 3D geometrie data en de 2D maakinfo samenbrengt in een meetprogramma. Computer Aided Inspection is al verder dan CAM.”

 

Vanaf 2019 common sense

Naast efficiecywinst verkleint MBD ook de foutkans, meent Wim Ottenhoff van Settels Savenije Group. Daarnaast neemt de doorlooptijd af, voor de hele keten essentieel. Hoewel ASML de nieuwe werkwijze gefaseerd invoert, verwacht hij dat het snel kan gaan. Bedrijven moeten niet denken dat het hun tijd wel zal duren. “Zeker toeleveranciers in de prototypefase krijgen hier snel mee te maken.” In de eerste fase heeft de chipmachinefabrikant een aantal toeleveranciers een 3D model van een demoproduct gegeven waarmee ze de impact van MBD op hun eigen processen kunnen onderzoeken. In de tweede fase, vanaf het 2e kwartaal 2018, wil men met de betrokken toeleveranciers aan de slag gaan met het hergebruik van MBD informatie in CAM, inspectie, werkinstructies etc. “Vanaf 2019 moet het dan common sense worden voor alle nieuwe componenten.”

 

Wil je meer weten over wat Model Based Definition is en wat de verspanende industrie hier mee kan, lees dan:
Model Based Definition vervangt de 2D tekening (Jaarboek Verspanen 2016)
Meetdata als single source of truth (Jaarboek Verspanen 2017)
Automatiseer het programmeren (Jaarboek Verspanen 2017)

Foto: een willekeurig voorbeeld van een MBD file die gebruikt wordt voor het programmeren van de CMM.

 

2 gedachten over “ASML stopt met 2D tekeningen, MBD wordt de norm

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest