Het jaar 2019 is amper gestart of de eerste nieuwe CNC-machines in dit EMO-jaar dienen zich al aan. DMG Mori presenteert op de huisshow in Pfronten twee wereldpremières. Dat is de DMP 70, een compacte productiemachine voor uiteenlopende toepassingen. De tweede première is de Lasertec 125 Shape. DMG Mori biedt hiermee een oplossing voor het laserstructureren van grotere werkstukken.

 

Lasertec 125 Shape en CNC-bewerkingscentrum DMP 70 de premières in Pfronten

DMG Mori heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe Lasertec 125 Shape niet alleen gekeken naar grotere werkstukken; ook de productiviteit van het laserstructureren is onder handen genomen. Door een aantal verbeteringen wordt de doorlooptijd tot 69% verkort, bij een gelijke textuurkwaliteit. De machinebouwer slaagt hier onder andere in door als optie op de Lasertec 125 Shape een Highspeed Z-shifter aan te bieden. In de Z-richting verplaatst de laserkop zich hierdoor niet met de standaard 1,5 m/s, maar met 4 m/s als de machine is voorzien van de optie. De laser doet zijn werk met een pulsfrequentie tot 1000 kHz. De maximale werkstukafmetingen bedragen 1.250 bij 700 mm.

 

Compacte machine voor job shops

De tweede nieuwe machine, de DMP 70, is vooral bedoeld voor job shops, alhoewel DMG Mori ook toepassingen in onder andere de luchtvaart- en medische industrie voor ogen heeft. Het gaat bij de DMP 70 om een compacte machine (4,2 m2) met een bereik van 700 bij 420 bij 380 mm. De machine is vooral dynamisch: ijlgangen tot 60 m/min, gereedschapwisseltijden (spaan tot spaan) van 1,5 seconden en een magazijn dat plaats biedt voor 25 gereedschappen. De nauwkeurigheid haalt de machine onder andere uit ene gietijzeren bed, een geoptimaliseerd koelconcept én standaard een absoluut meetlineaal.

 

De huisshow bij DMG Mori in Pfronten is traditioneel de aftrap van het nieuwe beurzen en evenementenjaar in de CNC-machinebouwindustrie.

 

Digitalisering van de productie in Pfronten

Tijdens de persconferentie op de amb zei topman dr. Mori dat de komende jaren alle machines af fabriek al geschikt zullen zijn voor automatisering. Dat geldt ook voor de DMP 70. Op de huisshow in Pfronten wordt de nieuwe machine getoond in combinatie met WH 3 Cell, voor het automatisch wisselen van de werkstukken. Er werd destijds ook uitvoerig ingegaan op de digitaliseringsstrategie, die DMG Mori in de eigen fabriek in Polen ver heeft doorgevoerd. Geintegreerde digitalisering is ook in Pfronten een van de belangrijkste thema’s. Bezoekers van de huisshow kunnen een speciale Digital Pfronten Tour volgen. In 45 minuten zien ze hoe de machinebouwer de eigen productie gedigitaliseerd heeft. Dat gebeurt onder andere met een systeem voor productieplanning, productie voorbereiding, monitoring en service en maintenance met Werkbliq.

 

Nieuwe, nauwkeurigere 3D metaalprinter

Naast digitalisering krijgt het thema automatisering de nodige aandacht in Pfronten. Tot slot wordt de nieuwe kleine 3D metaalprinter Lasertec 12 SLM gedemonstreerd. DMG Mori heeft deze onlangs op Formnext geïntroduceerd. Met een focusdiameter van 35 µm is deze machine vier keer preciezer dan wat gangbaar is in deze markt.

De huisshow van DMG Mori in Pfronten duurt van 22 – 26 januari 2019 in Pfronten. Meer informatie vind je hier.

Pin It on Pinterest