Een jaar na de aankondiging op de EMO in Hannover, heeft de VDW op de AMB 2018 Umati gepresenteerd: de universal machting tool interface. Eigenlijk kun je deze nog het beste omschrijven als de ontbrekende schakel voor de smart factory. Industrie 4.0 klinkt veelbelovend, maar als elke machinebouwer zijn eigen terminologie gebruikt, is het een hels karwei om systemen IT-technisch te koppelen. Umati moet dit makkelijker maken, wat een aantal partijen in Stuttgart demonstreerde.

Met kookboeken en recepten wil Allting juist de kleinere verspanende bedrijven helpen te digitaliseren. En vooral efficiënter te werken, door de kennis die nu nog in de hoofden van de operators zit, te borgen in software. Wie Allting is? Het nieuwe bedrijf van Sandvik, waarin het Zweedse concern alle digitaliserings know how bundelt. En agnostisch maakt, want Allting is niet gebonden aan Sandvik gereedschappen.

Met Prism helpen we juist operators die nu aan de machine programmeren om de efficiency van hun machines te verhogen

Dat Allting in het West-gebouw van het Mc Gormick beursgebouw in Chicago stond, ver weg van de machines en gereedschappen, is achteraf misschien wel juist goed geweest. Het benadrukt de onafhankelijkheid van de nieuwe onderneming. Want, zo legt Jenny Hörnlund, directeur sales & marketing uit: Allting staat los van de gereedschappen van Sandvik Coromant. Het is de nieuwe onderneming van de Sandvik Group. Met twee missies: intern kennis over de digitale transformatie bundelen voor de corebusiness; extern klanten helpen in elke stap van het verspaningsproces problemen op te lossen met digitalisering. Om de onafhankelijkheid te illustreren, wijst ze naar de gereedschappenautomaat. “Onze software is agnostisch. We kunnen ook de uitgifte automaten van andere fabrikanten retrofitten en aanpassen.”

uFab geeft inzicht in score van je offertes

Allting lanceerde op de IMTS twee concrete producten: Prism en uFab. Beide zijn softwaresystemen die in de eigen cloud draaien. En met beide producten richt Allting zich specifiek op de kleinere bedrijven in de verspaning. uFab is software waarmee je sneller offertes maakt. Maar waarmee je vooral inzicht krijgt in de scoringskans van offertes, dankzij het algoritme dat leert van de offertes die een bedrijf maakt. Jenny Hörnlund: “Het maken van offertes wordt niet geautomatiseerd, maar doordat we kennis in de database opnemen en makkelijk toegang bieden tot deze database, geven we bedrijven feedback op hun offertes.” Het systeem waarschuwt bijvoorbeeld als je een nieuwe offerte voor een klant maakt en je in het verleden de orders nooit kreeg omdat je te hoog inzet. Omgekeerd ook. Gebruikers zien op hun dashboard hoe hun offertes scoren, welke mogelijke orders er nog in de pijplijn zitten. Kennis over bewerkingen wordt vastgelegd zodat deze bij het maken van een offerte met een druk op de knop beschikbaar is.

Programmeren met de iPad

Prism, de tweede softwaretool van Allting, is wellicht nog spannender. Hiermee kunnen bedrijven hun machines programmeren, zonder dat ze CAM-software nodig hebben. In eerste instantie kan dat alleen nog met HAAS-machines en de eenvoudige Fanuc CNC-besturingen, Allting breidt dit verder uit naar andere besturingen. Gestart wordt met eenvoudige 3-assige bewerkingscentra, maar naarmate er meer ervaring wordt opgedaan zullen ook complexere 5-assige bewerkingen met de Prism app voor de Ipad geprogrammeerd kunnen worden. Want dat doet Prims. Nogmaals Jenny Hörnlund: “We vervangen geen CAM-software. Om CAM te gebruiken, moet je geschoold zijn en ervaring hebben. Met Prism helpen we juist operators die nu aan de machine programmeren om sneller hun programma’s te maken en de efficiency van hun machines te verhogen.” Via de app kunnen eenvoudige componenten met enkele muisklikken geprogrammeerd worden. Dat gebeurt offline, de spindel draait dus voor de bewerking van een ander werkstuk. Om met de app te kunnen werken, download de operator kookboeken en recepten voor zijn machines en gereedschappen. Hörnlund maakt de vergelijking met een cakebakken. Je rent niet naar de supermarkt om alle ingrediënten te kopen. Nee, je neemt het kookboek erbij, zoekt het recept uit en werkt dan stap voor stap naar het eindresultaat. Dat doet Allting met CNC frezen. “We bieden de kennis van de generatie die stilaan met pensioen gaat aan via de app. Dat is voor jongeren een aantrekkelijke manier van programmeren.” De operator die met Prism programmeert, kan kiezen uit het recept productiviteit, oppervlaktekwaliteit en standtijd van het gereedschap. Onafhankelijk van het gereedschap, worden de snijgegevens automatisch aangepast.

Nieuw verdienmodel voor gereedschapproducenten

Ook Prims is agnostisch. Tot nog toe zitten in de software de snijparameters van gereedschappen van Sandvik Coromant, Seco Tools en Walter. Met andere producenten is Allting in overleg. Jenny Hörnlund zegt dat de gereedschapproducenten enthousiast reageren. Omdat ze een nieuw verdienmodel zien ontstaan. “De manier van zaken doen gaat hierdoor veranderen. En klanten kunnen makkelijker nieuwe strategieën testen. Maar we brengen vooral het programmeren terug tot minutenwerk en maken het een offline gebeuren.” Zowel Prism als uFab worden aangeboden op basis van een maandelijks abonnement. De eerste 30 dagen kan men de software gratis testen.

Allting cookbooks

Pin It on Pinterest