Trekken de duidelijkheid over de Brexit en de positieve geluiden over het conflict tussen de VS en China de investeringen in CNC-machines vlot? De voorzichtige hoop is er bij de Duitse machinebouwers. “Als op politiek vlak oplossingen zichtbaar worden, zou de METAV 2020 wel eens precies op het juiste moment kunnen komen”, zo zegt Wilfried Schäfer, directeur van de VDW. “De duidelijkheid die er nu komt, kan opgeschorte investeringsplannen misschien los maken.”


De Metav 2020 in Düsseldorf, die zich nadrukkelijk op de metaalindustrie in de Benelux richt, staat half maart weer op het programma. Dit jaar één dag korter, de zaterdag valt af. Met een volledig nieuwe indeling doordat de beurs de nieuwe hal 1 in gebruik neemt. Maar waar het vooral om zal gaan op de Metav, is de vraag of de metaalindustrie weer gaat investeren.

Metav 2020
VDW directeur Wilfried Schäfer: voorzichtig optimisme.

Voordeel blijkt nadeel voor Duitse machinebouwers

De cijfers die VDW-directeur Wilfried Schäfer tijdens het Presseforum presenteerde, laten bij de Duitse machinebouwers toch wel een forse daling van de orders zien. Min 23% in de eerste drie kwartalen; in Europa -19%. De Duitse machinebouwers doen het qua orderintake slechter dan hun concurrentie in de rest van Europa. Dat heeft volgens Schäfer een reden: “Veel Europese machinebouwers zijn niet actief in de VS en Azië, de Duitse wel. Omdat wij meer afhankelijk zijn van Azië en met name China, is onze situatie op dit moment lastiger.”

Voorzichtig optimisme

Wilfried Schäfer toonde zich afgelopen vrijdag, een paar uur nadat duidelijk werd dat het Verenigd Koninkrijk definitief voor een Brexit kiest, voorzichtig optimistisch, mede omdat op dat moment ook een ontspanning in het conflict tussen de VS en China zichtbaar werd. De industriële productie in Europa stagneert volgend jaar weliswaar, maar toont nog steeds een hele kleine groei, voorspellen de onderzoekers. De verbruiksdata van gereedschappen, die enkelcijferig groeien, tonen aan dat de machinecapaciteit nog steeds benut wordt. Wilfried Schäfer: “Als dat verbruik aantrekt, is de kloof tot lichte groei van de markt niet zo heel erg groot.”

Schept Green Deal concurrentievoordeel?

Op de vraag wat het effect van de aangekondigde Green Deal van de nieuwe Europese Commissie op de sector zal zijn, antwoordde Schäfer dat dit de Duitse machinebouwers op lange termijn wellicht een concurrentievoordeel kan opleveren. Hij verwijst daarbij naar de gesprekken die al acht jaar geleden zijn gevoerd, toen de EU een energielabel voor CNC-machines wilde verplichten. Deze gesprekken zijn stop gezet omdat er geen goede systematiek kon worden gevonden. “Wij hebben wel een norm ontwikkeld om het energieverbruik te verminderen. Wij hebben een oplossing die anderen niet hebben. Dat kan ons een concurrentievoordeel geven.”

De Metav 2020 vindt van 10-13 maart plaats in de Messe Düsseldorf. Er doen in ruim 370 exposanten uit 22 landen mee, die samen 27.000 vierkante meter expositieruimte af nemen.

FOTO: additive manufacturing is opnieuw een van de vier thema’s op de Metav 2020.

Pin It on Pinterest