5G netwerk

Een van de mogelijke toepassingen is Augmented Reality.

Wordt 5G het nieuwe buzzword in de industrie? Ongetwijfeld: op de internationale Metav 2020 persconferentie ging het voor een deel over de betekenis van 5G voor de verspanende industrie. De e.Go fabriek voor elektrische auto’s in Aken werkt er al mee. En het Fraunhofer IPT en Ericsson gaan nu een 5G industrienetwerk van 1 vierkante kilometer bouwen op de campus in Aken. Dat wordt het grootste industrieel 5G netwerk in Europa tot nog toe.


Voor bepaalde toepassingen van Industrie 4.0 is een zeer snel netwerk voor dataverkeer onmisbaar. Zeker voor adaptieve processen, die zich aanpassen op basis van productiedata, is het belangrijk dat data met een minimale vertraging worden uitgelezen. Tijdens de Metav 2020 persconferentie werd er deze week al op gewezen dat het de onderzoekers in Aken lukt om met een vertraging van minder dan 1 milliseconde data uit een Mikron 5-assige freesmachine te lezen.

Applicaties ontwikkelen voor toepassingen 5G in de industrie

5G netwerk
Een van de mogelijke toepassingen is Augmented Reality.

Machines, robots, sensoren en planningssystemen

Het Fraunhofer IPT gaat dit nu verder onderzoeken en bouwt daarom samen met Erisson het grootste industrieel 5G netwerk in Europa tot nog toe, zo kondigen de organisaties aan. Samen met een aantal partners, zoals het Werkzeugmaschinen Labor en de RWTH Aachen gaat het Fraunhofer IPT industriële toepassingen voor 5G ontwikkelen. Naast CNC-machines zullen ook robots, sensoren en productie planningssystemen profiteren van het snelle 5G netwerk. Met de applicatie-ontwikkeling wil men tot bruikbare use cases in de industrie komen. Onderdeel van de onderzoeken wordt eveneens het in kaart brengen van de betekenis van edge compuing. Het heeft immers geen zin en het is te duur alle data naar de cloud te sturen, aldus professor Christian Brecher van het Fraunhofer IPT tijdens de Metav persconferentie.

Grootste industrieel 5G netwerk

Het 5G netwerk dat men gaat bouwen, bestrijkt de hele campus, een gebied van 1 vierkante kilometer, waarvan zo’n 7.000 meter productievloer vol machines. Het 5G netwerk gaat werken met een frequentie van 3.7 tot 3.8 GHz, de bandbreedte die is vrijgegeven voor private, industriële 5G netwerken. “De 5G Industry Campus Europe zal de maakbedrijven belangrijke inzichten geven in de technische mogelijkheden en het toepassingspotentieel van 5G”, zegt projectleider Niels König van Fraunhofer IPT. Volgens Ericsson ontstaat er door dit project een uniek ecosysteem voor de ontwikkeling van industriële toepassingen van 5G.

Testfabriek van e.Go Mobile

Sinds een jaar test het WZL al 5G. Een andere testfabriek in Aken is autofabrikant e.Go Mobile, nauw verbonden met de onderzoekscampus in Aken. Hier worden elektrisch aangedreven auto’s ontwikkeld en gebouwd voor in de stad, met een maximaal bereik van 150 kilometer. E.Go Mobile gebruikt 5G in de fabriek in Aken voor het realtime monitoren van alle productiestappen maar ook om bijvoorbeeld momentsleutels automatisch te programmeren en data van elke schroef die ermee aangedraaid wordt, automatisch de documenteren. E.Go Mobile, Ericsson en Vodafone werken samen in de smart factory.

Pin It on Pinterest