scsn

Bijna een op de drie maakbedrijven loopt volgens de medewerkers achter als het om digitalisering en innoveren gaat (robotisering, Internet of Things en 3D printen). Het blijkt vooral lastig om de digitale ontwikkelingen te vertalen naar de eigen business, aldus een onderzoek door Axians Nederland. 


Deze resultaten komen uit een onderzoek van Axians onder 575 medewerkers en leidinggevenden van maakbedrijven. Het probleem zit vooral bij gebrek aan kennis van digitalisering en digitale ontwikkelingen bij het management, vinden de ondervraagde medewerkers en leidinggevenden.


Wij zien dat veel organisaties in de maakindustrie de impact en commitment van digitalisering onderschatten en daardoor serieuze achterstanden oplopen ten opzichte van de concurrentie

Guido van Dinther, Axians Nederland

Achterop raken bij de concurrentie

Niet alleen de kennis van huidige digitale innovaties laat te wensen over, ook de eventuele gevolgen van digitalisering voor de organisatie zijn onvoldoende bekend. Zo stelt een op de vijf ondervraagden dat de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn, onvoldoende op de hoogte is van de financiële consequenties van digitalisering. Maar liefst 23 procent zegt dat er binnen hun bedrijf onvoldoende rekening wordt gehouden met de eventuele gevolgen van digitalisering op de ontwikkeling van het eigen personeel. Opvallend is dat in de regio’s Zuid en West medewerkers minder positief dan de leidinggevenden oordelen over de vraag of de onderneming het lastig vindt digitalisering te vertalen naar de eigen onderneming. In het Oosten en Noorden is het net omgekeerd: hier zijn leidinggevenden pessismistischer.

Onderschatting

Guido van Dinther, Business Unit Manager bij Axians Nederland (onderdeel van VINCI Energies) zegt hierover: “Om succesvol te digitaliseren, is het zaak een goed onderbouwde afweging te maken van alle voor- en nadelen. Wij zien dat veel organisaties in de maakindustrie echter de impact en commitment van digitalisering onderschatten en daardoor serieuze achterstanden oplopen ten opzichte van de concurrentie.” Dat kan een probleem worden, want de toepassing van nieuwe technologische ontwikkelingen zoals IoT zijn van essentieel belang voor de toekomst van de maakbedrijven.

Niet bezorgd om de eigen baan

Negentien procent stelt zelfs dat wanneer zijn of haar werkgever niet snel digitaliseert, dit ten koste gaat van de toekomst van de organisatie. Bij bedrijven met meer dan 50 medewerkers zegt zelfs 40% dit. Opvallend is dat in de kleinere bedrijven twee van de drie medewerkers onvoldoende digitaliseren niet als grootste bedreiging voor de organisatie ziet. Van Dinther: “Wij merken dat het toekomstige succes van een organisatie in de maakindustrie steeds vaker verweven raakt met de mate van digitalisering. Vooral de opkomst van Internet of Things brengt voor deze bedrijven grote mogelijkheden met zich mee; door apparaten en machines ‘slim’ te maken, is bijvoorbeeld onderhoud beter te voorspellen en stilstand te voorkomen”. Ondanks dat een aanzienlijk deel van de medewerkers zich zorgen maakt over de toekomst van hun organisatie, maken slechts weinig respondenten zich druk over hun eigen functie. Zo is slechts negen procent bang dat hun baan zal verdwijnen vanwege digitalisering en automatisering.

1 gedachte over “Axians: maakbedrijven worstelen met digitalisering

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest