De NXE 3400 van ASML (foto ASML)

Klanten van ASML handhaven hun bestellingen, vooral die van de EUV-machines. De invloed van de Covid-19 pandemie blijft bij de Nederlandse chipmachinefabrikant vooralsnog beperkt tot een langere doorlooptijd in de eigen fabriek en hier en daar verstoringen in de supply chains. Peter Wennink, CEO, sluit echter niet uit dat toeleveranciers door de crisis in problemen komen. Dat zal dan integraal door de hele keten bekeken worden, inclusief de klanten van ASML.

Dat de omzet met €2.4 miljard fors onder de verwachting van €3.1 tot €3.3 miljard is uitgekomen, heeft wel alles met de uitbraak van het Coronavirus te maken. ASML heeft weliswaar vier EUV-systemen geleverd in het eerste kwartaal, maar van twee systemen wordt de rekening doorgeschoven naar het volgend kwartaal. Deze machines zijn namelijk verstuurd voordat de afname in Veldhoven plaatsvond, omdat klanten eventuele logistieke problemen door dichte grenzen voor wilden zijn. Ook zijn de doorlooptijden voor de eerste NXE3500C modellen, de opvolger van de huidige EUV-machines, langer uitgevallen dan gepland, maar men ligt ondertussen weer op schema om de geplande cyclustijd voor eind dit jaar te halen. Daarnaast zijn er vertragingen geweest in de levering van de DPV-systemen, onder andere aan klanten in het Chinese Wuhan.

Chipmachinefabrikant bouwt cashpositie op mede om supply chain te ondersteunen

ASML Cleanroon Assembly

Q2 kan een sterk kwartaal worden

Belangrijker voor de toeleveringsindustrie is de vraag: zeggen klanten bestellingen af? Dat is volgens het management van ASML momenteel niet aan de orde. Volgens Roger Dassen, CFO, groeit de orderintake tot nog toe met zo’n 28% vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. In Q1 zijn 11 orders voor het EUV-systeem geplaatst. “Op basis van de huidige plannen zonder dat we een Covid-19 onderbreking krijgen, kan het tweede kwartaal een sterk kwartaal worden wat betreft de leveringen”, zei Dassen in de conference call naar aanleiding van de cijfers. Concrete uitspraken over de komende tijd doet het concern momenteel echter niet. 

Doelstelling voor 2020 blijft 35 EUV-machines

De financiële topman zei verder dat ASML momenteel wel voorzichtig is met uitgaven en probeert de cashpositie te vergroten voor het geval de huidige situatie langer gaat duren. “Niet alleen voor onze eigen bedrijfsvoering, maar ook om onze toeleveranciers te ondersteunen zo best als we kunnen in deze buitengewone omstandigheden”, aldus Roger Dassen. ASML zit momenteel namelijk bovenop de supply chain. De Veldhovense onderneming houdt namelijk vast aan de doelstelling om dit jaar 35 EUV-machines te leveren, die stilaan ook worden ingezet voor de productie van geheugenchips. ASML blijft ook doorwerken aan het plan om begin 2021 de productiecapaciteit van EUV-machines te vergroten naar 45 tot 50 systemen per jaar. Daarvoor is een goed draaiende toeleveringsindustrie noodzakelijk. 

Klein onderdeel kan hele levering vertragen

Op dit moment ziet ASML her en der problemen in de levering van modules. Die worden van dag tot dag opgevolgd en waar nodig opgelost. Dat kan overigens in een klein onderdeel zitten, blijkt uit de toelichting die in de conference call werd gegeven. In het eerste kwartaal is de levering van de EUV machines vertraagd doordat een ringetje niet tijdig geleverd kon worden. Geen geavanceerd onderdeel, maar wel essentieel. De toeleveringsketen bestaat uit veel schakels, die ook voor ASML zelf niet altijd zichtbaar zijn. En dan kan het niet tijdig leveren van een ring de uitlevering van een machine van $130 miljoen (het prijskaartje dat aan de 3500C machine hangt) vertragen. 

Vooruit betalen? 

Peter Wennink sluit niet uit dat als de huidige situatie langere tijd aanhoudt, toeleveranciers hulp zullen gaan vragen aan ASML, met name voorschotten op de leveringen. Sterker, hij gaat daar eigenlijk vanuit. “Sommige van onze toeleveranciers raken significante business kwijt in andere sectoren.” Uit de toelichting in de conference call komt naar voren dat ASML daar niet afwijzend tegenover staat, maar Peter Wennink zegt wel dat je dit als totale keten moet aanpakken. “Je moet naar de integrale supply chain kijken, inclusief onze klanten. Dus als wij vooruit moeten betalen voor leveringen, hebben wij vooruitbetalingen van onze klanten nodig.”

Thuiswerken gaat heel goed Op dit moment werkt ongeveer 90% van de R&D-medewerkers van ASML van thuis uit. En dat werkt goed als je naar de productiviteitscijfers kijkt, die ASML op dagbasis in de gaten houdt. Peter Wennink: “Ik ben aangenaam verrast door de productiviteitscijfers die ik ziet. Ze zijn vergelijkbaar met de cijfers van voordat we van huis uit gingen werken.” Afgaande op de momenten waarop ze in- en uitloggen, maken ze thuis zelfs meer uren aldus de topman van ASML. “Er wordt een heleboel in de avonduren gewerkt.” De medewerkers zijn creatief in het samenstellen van virtuele teams. Zelfs de vrijdagmiddagborrel van ASML vindt nu virtueel plaats: iedereen thuis voor de camera met zijn glas bier!

Augmented reality voor service engineers

ASML gebruikt de huidige fysieke beperkingen – met name op reisgebied – om nieuwe werkvormen te onderzoeken. Zo loopt er een project om met behulp van augmented reality (Hololens) op afstand support te bieden. Doordat ervaren engineers virtueel meekijken, kunnen nu service engineers met een half jaar ervaring werkzaamheden doen waarvoor ze normaal gesproken twee tot drie jaar training nodig hebben. Ze krijgen via hun Hololens 3D beelden met instructies hoe ze bepaalde werkzaamheden moeten doen.

Foto’s: ASML

1 gedachte over “ASML klanten blijven EUV-machines bestellen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest