Formnext gaat in november door in Frankfurt, maar wel met heel strikte veiligheidsmaatregelen. In Chicao blijven de deuren van het McGormick expocenter gesloten voor de IMTS 2020. En in Nederland pleiten beursorganisatoren vandaag in een paginagrote advertentie voor duidelijkheid. Ze willen dat vakbeurzen weer worden toegestaan. Waarom mag Ikea wel open zijn en een vakbeurs niet?


De Coronapandemie houdt de beursindustrie wereldwijd in een wurggreep. De lijst met afgelastingen of verplaatsingen is schier oneindig. De Amerikaanse IMTS is de volgende wereldbeurs die dit jaar overslaat, nadat onlangs duidelijk werd dat de AMB niet doorgaat.

IMTS 2020: niet in deze vorm.

IMTS: wel digitale variant

Een maand geleden was de organisatie van de IMTS nog optimistisch, maar nu laat men weten dat het doorgaan van de tweede grootste beurs voor de metaalbewerkingsindustrie in de wereld onmogelijk is. Althans: het is onmogelijk om aan het protocol van de staat Illinois oplegt te voldoen. Toch gaat de IMTS niet helemaal van de agenda. Via live-streaming gaat men via IMTS Network de sector promoten en IMTS Spark wordt het digitale platform dat IMTS exposanten koppelt aan bezoekers. Wat beide nieuwe initiatieven inhouden, wordt pas over enige tijd duidelijk.

Vakbeurzen veel meer te vergelijken met de IKEA, Gamma of een tuincentrum, en die mogen wel open

Peter Groot, initiatiefnemer Veilig naar de Vakbeurs

Formnext: wel beurs, strenge regels

In Frankfurt heeft Messe Frankfurt na ruggespraak met de exposanten besloten dat Formnext van 10 – 13 november doorgaat. Als fysieke beurs, maar wel onder strenge hygiëne maatregelen. Karsten Heuser van de Raad van Bestuur van Siemens, een van de exposanten, vindt dat terecht omdat Formnext in november hiermee een duidelijk statement wil maken. “Additive manufacturing heeft juist nu bewezen een duidelijke toekomst technologie te zijn voor veel sectoren. Een Formnext in november zal een sterk signaal zijn voor de totale waardeketen om industrialisatie naar een volgend niveau te tillen.”

Formnext 2020
Dit beeld zullen we in 2020 niet zien op Formnext.

Hoewel het geweldig is dat we allemaal toegang hebben tot digitale werk- en communicatiemodellen, zijn deze geen vervanging voor face-to-face interactie

Sacha F. Wenzel, Formnext

Dubbel zo brede gangpaden

Hoe de AM-beurs in Frankfurt er gaat uitzien, zal over enige tijd duidelijk zijn. Zeker is in elk geval dat er een heel strikt registratiesysteem voor bezoekers komt, inclusief een zelf-verklaring over de eigen gezondheid op de dag van beursbezoek. Ook wordt professioneel crowd management ingezet om voldoende afstand te bewaren én gaat men elk uur de volledige lucht in de hallen verversen. De gangen worden verbreed van 3 naar 6 meter en worden geflankeerd door een 1 meter brede communicatiestrip. Formnext past verder de regels voor de standbouw aan en komt met een turn-key pakket voor exposanten. Ze krijgen dan een stand die maximaal voldoet aan de nieuwe eisen. “Met deze maatregelen gaan we verder dan de wettelijke veiligheidseisen en stellen we mensen tegelijkertijd in staat om weer persoonlijk een beurs te bezoeken om ideeën uit te wisselen, innovatie te stimuleren en zaken te doen”, aldus Sacha F. Wenzler, President Formnext bij Messago. “Hoewel het geweldig is dat we allemaal toegang hebben tot digitale werk- en communicatiemodellen, zijn deze geen vervanging voor face-to-face interactie en de vele bekende voordelen van een ‘echte’ beurs”. Zo kunnen bezoekers naast de stands ook de vitrines, lezingen en andere evenementen live meemaken.” Wel komt er voor mensen die tegen november nog steeds met reisbeperkingen te maken hebben een digitaal platform voor digital matchmaking. Ook evenementen tijdens Formnext worden via het platform gestreamed.

Nederlandse beurzen willen groen licht

In Nederland heeft Good! Events & Media, gesteund door de sector, het initiatief genomen voor een actie om vakbeurzen weer toe te staan. Het kabinet veegt alle evenementen over één kam. Door dit gebrek aan onderscheid tussen festivals en vakbeurzen staan direct 61.000 banen en 4,4 miljard euro omzet op het spel, schrijven de initiatiefnemers van Veilig naar de Vakbeurs. “Vakbeurzen zijn onvergelijkbaar met dancefeesten, concerten en festivals”, aldus Peter Groot, initiatiefnemer. “Vakbeurzen worden georganiseerd in grote goed geventileerde hallen, waar het bezoek gemaximeerd en gespreid worden. Zo zijn vakbeurzen veel meer te vergelijken met de IKEA, Gamma of een tuincentrum, en die mogen wel open.”

600 bedrijven steunen het initaitief

De vakevenementensector heeft begin mei een protocol ingediend met aanvullende maatregelen boven op de RIVM-richtlijnen. De sector benadrukt dat zij experts zijn op het gebied van bezoekersstromen en als geen ander de veiligheid van bezoekers kunnen garanderen. Het initiatief wordt gesteund door bijna 600 bedrijven uit de zakelijke evenementensector. Vandaag verschijnt er een paginagrote advertentie in het FD en de Telegraaf waarin de oproep aan premier Rutte wordt gedaan om de vakbeurzen weer te mogen openen. Voor 1 juli willen de bedrijven duidelijkheid.

Pin It on Pinterest