Sabca heeft een flinke order van de Ariane Group in de wacht gesleept. De Belgische Tier 1 toeleverancier aan de luchtvaartindustrie wordt voor Ariane Group het Europees center of excellence voor het Thrust Vector Control Systems voor de nieuwe Ariane 6.


Sabca CEO Thibaud Jongen noemt deze order groot nieuws voor de Belgische luchtvaartindustrie. “Het stelt ons in staat lokaal waarde toe te voegen door kennis te vergaren, nieuwe technologieën te ontwikkelen en hoogwaardige werkgelegenheid in stand te houden.” Sabca gaat 9 tot 12 van deze systemen per jaar bouwen in de fabriek in Brussel.

Cruciaal systeem voor Ariane 6 wordt in Brussel geproduceerd

Cruciaal systeem voor lanceerraket

De Thrust Vector Control System is, aldus de woorden van de luchtvaarttoeleverancier, de combinatie van spieren, zenuwen en gewrichten van een lanceerraket, zoals de nieuwe Ariane 6. Deze unit stuurt andere componenten van de lanceerraket aan, zoals de nozzles in een raketmotor. De technologie is cruciaal om de raket in de juiste baan te houden. Naast de mechanische componenten speelt ook de software een belangrijke rol. Alles wordt onder regie van Sabca samengebouwd.

Productie goed voor 45 arbeidsplaatsen

Sabca gaat in de Brusselse fabriek tegen eind van dit jaar de eerste systemen bouwen. Komende tijd vinden daarvoor de noodzakelijke investeringen plaats. Het levert werkgelegenheid op voor zo’n 45 medewerkers. Het Belgische bedrijf heeft jarenlang aan de ontwikkeling van het systeem voor de Ariane raket ontwikkeld. Het is een van de eerste bedrijven dat een groot contract voor het Ariane 6 programma in de wacht sleept. De basis hiervoor werd gelegd door de rol die Sabca gespeeld heeft in het Ariane 4 en 5 programma. De Ariane 6 zal in 2021 voor het eerst gelanceerd worden.

De Sabca-locatie in Brussel

Pin It on Pinterest