Trumpf

Trumpf heeft het Covid-19 virus grotendeels buiten de deur weten te houden door zelf medewerkers op de hoofdlocatie in het Duitse Ditzingen te testen. Dat zegt het familiebedrijf met 14.500 medewerkers wereldwijd in een artikel in het Duitse blad Welt am Sonntag.


Zoals de meeste bedrijven heeft Trumpf direct maatregelen getroffen om de gezondheid van medewerkers te waarborgen en de kans op besmetting op het werk te minimaliseren. Thuis werken voor kantoormedewerkers, ploegendiensten voor de medewerkers in de productie en andere plekken waar thuiswerken niet kan; mondmaskers en andere beschermingsmiddelen. In het artikel in Welt am Sonntag laat het bedrijf weten dat het voor de 4.000 medewerkers in Ditzingen nog een stap verder is gegaan. En dat heeft uiteindelijk de productie gered, zo zegt Lars Finndorf, die de leiding heeft over de afdeling Safety.

200 medewerkers zijn getest

Een medewerker die zich ziek voelde of onzeker was, bijvoorbeeld vanwege contact met mogelijk besmette personen, kon de Hotline Trumpf bellen. Meestal bracht een gesprek met de bedrijfsarts voldoende duidelijkheid en kon een besmetting worden uitgesloten. Anderen zijn getest; ook is een aantal van de personen die uit het contactonderzoek rond een medewerker naar voren kwamen, getest. In totaliteit heeft Trumpf 200 zogenaamde PCR-testen laten doen en 70 testen op antistoffen.

Geen discussie over prijskaartje van €150 per test

In het artikel zegt de bedrijfsarts dat in de concernleiding nooit enige discussie is geweest over de kosten van zo’n test, €150. De concernleiding vond dit de juiste aanpak omdat de lokale zorg in het begin van de pandemie al zeer zwaar werd belast: Hotlines van de overheid waren moeilijk te bereiken en testen waren slechts spaarzaam beschikbaar.

A-symptomatische besmettingen op tijd ontdekt

Uiteindelijk zijn van de 4000 medewerkers in Ditzingen 26 besmet met Covid-19. De meeste daarvan heeft Trumpf met de eigen testen ontdekt, waaronder een aantal die wel besmet bleken maar geen ziekteverschijnselen vertoonden. De bedrijfsarts zegt in Welt am Sonntag dat deze strikte aanpak ertoe geleid heeft dat er geen paniek onder medewerkers is ontstaan en dat al die maanden de productie goed heeft kunnen doorgaan. Door de besmette medewerkers direct te isoleren, werd voorkomen dat het virus zich verder kon verspreiden en bepaalde afdelingen wellicht helemaal lam had gelegd.

Trumpf

Foto: een van de maatregelen tegen het Covid-19 virus die Trumpf heeft getest, is een waarschuwingssysteem dat medewerkers waarschuwt als ze te dicht bij een besmette collega zijn geweest. Het systeem maakt gebruik van Ultra Wideband, een technologie die de machinebouwer al inzet voor het eigen Track & Trace systeem voor goederen in de productie. Medewerkers zien aan het eind van de dag of en hoe vaak ze de minimale afstand hebben overschreden. Zodra de besmetting bij een medewerkers wordt vastgesteld, kan deze vrijwillig het nummer van zijn systeem vrijgeven. Medewerkers kunnen dan aan de hand van het nummer van hun eigen systeem nagaan of ze te dicht bij de besmette medewerker zijn geweest. (Foto: Trumpf)

Pin It on Pinterest