Compamed

Covid-19 blijft het beurzenlandschap beroeren. Terwijl de Messe Düsseldorf aankondigt op 4 september weer te starten met grote beurzen, met later dit jaar Medica, Compamed en Valve World Expo, kondigt Deutsche Messe aan dat parts2clean niet doorgaat, net zo min als SurfaceTechnology die gelijktijdig in Stuttgart zou plaatsvinden.


Om met de laatste twee beurzen te beginnen: de organisatie ziet in de internationale reisbeperkingen en de aangescherpte hygiënemaatregelen voor beurzen in Baden-Württemberg aanleiding om parts2clean en SurfaceTechnology dit jaar te schrappen. “Onder de gegeven omstandigheden zou het niet mogelijk zijn om in oktober de twee beurzen succesvol te organiseren”, zegt Olaf Daebler, Global Director voor de beide beurzen in het team van Deutsche Messe.

Exposanten zijn bezig met overleven

Niet alleen de reisbeperkingen en hygiëne-eisen spelen een rol. Ook de economische crisis waarin veel van de exposanten terecht zijn gekomen, heeft meegewogen bij de beslissing. Volgens de organisatie wordt het steeds duidelijker dat een aantal exposanten simpelweg bezig is te overleven. Dan staan andere thema’s op de agenda dan een beursdeelname. Wat de safety-regels voor een beurs betreft, eist de deelstaat 10 vierkante meter per bezoekers. Ook dit is een van de belemmeringen die men in Stuttgart ziet.

65 procent parts2clean bezoekers wil niet komen of twijfelt

De industriële reiniging slaat een jaartje over tot oktober 2021.

Recente onderzoeken onder de bezoekers van beide beurzen wijzen tevens uit dat de meerderheid even geen trek heeft in een beursbezoek. Bij parts2clean zegt 65% van de bezoekers van voorgaande jaren ofwel dat beursbezoek komende maanden uitgesloten is of dat ze dit sterk betwijfelen. Bij SurfaceTechnology ligt dit percentage op 60%. Daarom zit er in Stuttgart niets anders op dan de datum voor 2021 aan te kondigen: 5 – 7 oktober 2021.

Ondernemingen hebben een platform nodig om zichzelf en hun innovaties te presenteren,

Wolfram N. Diener, CEO Messe Düsseldorf
Compamed
Medica en Compamed in Düsseldorf gaan door dit najaar (foto’s Messe Düsseldorf)

Düsseldorf: herstart in september

Vanuit Düsseldorf klinken optimistischere geluiden. “Alle signalen wijzen op een herstart”, zegt Wolfram N. Diener, sinds begin deze maand CEO van Messe Düsseldorf. “Ondernemingen hebben een platform nodig om zichzelf en hun innovaties te presenteren, voor netwerken en om gezamenlijk de toekomst uit te tekenen.” Op 4 september opent de Messe Düsseldorf daarom de beurshallen weer. Eerst met het Caravan Salon; in november vinden Medica en Compamed plaats (16-19 november), in december Valve World Expo (1-3 december) en daarna de uitgestelde editie van Wire and Tube (7-11 december). Düsseldorfs Oberburgemeister Thomas Geisel is blij met de herstart van de grote beurzen. Volgens hem laten de plannen zien dat een veilig beursbedrijf ook in Coronatijden mogelijk is. De beurs in Düsseldorf genereert jaarlijks €1,66 miljard omzet voor de regio, is goed voor 16.664 arbeidsplaatsen en levert de stad Düsseldorf €36,3 miljoen belastinginkomsten per jaar op. Een derde van alle hotelovernachtingen in Düsseldorf is beurs gerelateerd.

Hygiëneprotocol en bezoekerslimiet

De beursorganisatie voert wel extra maatregelen door, zoals afstandsregels, het tellen van het aantal bezoekers in een hal, space management en de standaard hygiëneregels. Het Corona beschermingsprotocol van de deelstaat Nordrhein-Westfalen is hiervoor de basis. Daarnaast biedt de beursorganisatie bezoekers gezichtsbeschermers als ze deze willen dragen. Op de stands moeten de exposanten toezien op voldoende afstand tussen de mensen, in de gangpaden gebeurt dit door beursmedewerkers en door een geavanceerd videobewakingssysteem. Minstens twee keer per dag worden alle deurstijlen, ticket scanners, service desks en deurklinken gereinigd worden. Omdat er beperkingen liggen op het vlak van het aantal bezoekers dat aanwezig mag zijn, kunnen tickets alleen online worden besteld en wordt slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Door de tickets online te bestellen, voldoet men aan de regels voor contacttracing. Alle medewerkers van Messe Düsseldorf dragen mondmaskers.

Metavak en Welding Week: geen bezoekerslimiet

In Nederland kunnen bezoekers van 6-8 oktober in de Evenementenhal Gorinchem terecht voor Metavak en Welding Week. Ook hier liggen anderhalve meter protocollen klaar. In Nederland geldt er geen maximum aantal bezoekers.

Pin It on Pinterest