De december-editie van Made-in-Europe Solutions Magazine heeft als thema Additive Manufacturing. Waarom? Omdat er steeds meer seinen op groen springen. Ondertussen blijft de verspanende industrie zich doorontwikkelen, niet alleen in Nederland.


Terecht wijzen experts uit de AM-industrie, zoals onlangs Klaus Parey van Trumpf en Xu Xiaoshu, CEO van het Chinese Farsoon, erop dat de kosten per geprint onderdeel nog fors moeten dalen om echt door te breken als productietechniek. Dat neemt niet weg dat je nu al voordeel kunt halen uit 3D printen.

Nieuwe editie Made-in-Europe Solutions Magazine

De december-editie van Made-in-Europe Solutions Magazine

Tooling designen met enkele muisklikken

De Amerikaanse fabrikant Stratasys heeft niet voor niets samen met de whizzkids van nTopology de printerinstellingen voor de Fortus serie geoptimaliseerd voor in de software van deze start-up. Daarmee worden de 3D modellen voor assemblage en opspangereedschappen getekend enkel door het CAD-model van het product naar de softwaretool van nTopology te slepen. Het 3D printen van gereedschappen is laaghangend fruit, dat je nu kunt plukken, ervan kunt proeven en je voorbereiden op de echte doorbraak. Voor sommige Nederlandse bedrijven is die er al: lees het artikel over de drie bedrijven in de Brainportregio voor wie Additive Manufacturing onderdeel is van hun kerntechnologie.

Processtabiliteit en automatisering

3D printen zal niet de overhand krijgen. Verspanende bewerkingen blijven noodzakelijk. Maar hier wordt wel het beheersen van het totale proces en zorgen dat dit stabiel blijft belangrijker dan ooit. HFI Precision Technologies in Groenlo slaagt erin met procesbeheersing grote bedrijven aan zich te vinden als klant. Zo’n benadering vraagt ook een kritische selectie van machineleveranciers, zegt Arnold van de Wetering, directielid. Automatisering is de tweede trend die zich scherper begint af te tekenen. Met een robot? Of een cobot?

Globaal én lokaal inkopen

De afgelopen maanden hoor je vaak dat supply chains gaan veranderen omdat OEM’ers dit jaar geconfronteerd zijn met de keerzijde van globalisering: leveringsonderbrekingen. Een Britse onderzoeker merkte onlangs tijdens Formnext Connect op dat er veel politiek wensdenken zit in alle verhalen over reshoring en lokaal produceren. Haar verwachting: het blijft een mix van lokaal produceren, inkopen in lagelonen landen in Azië en dual sourcing, inkopen in twee verschillende regio’s in de wereld om minder kwetsbaar te zijn. “Additive Manufacturing heeft de potentie een rol te spelen in alle drie de scenario’s”, voegde ze eraan toe.

De groeiende rol van platformen

De concurrentiedruk vanuit Azië blijft dus. Die levert tegenwoordig ook complexe producten, zegt Bram de Zwart, CEO van 3D Hubs in deze editie. En dat doen ze sneller dan de Europese verspanende industrie. Daarom ziet 3D Hubs brood in een cross dock in Amsterdam waar freesonderdelen vanuit India en China worden ingeklaard en gecontroleerd, om een snelle levering aan de Europese klant te garanderen. Wat zei Ton Peijnenburg van VDL ETG in de vorige editie? “De platformen slagen erin om de capaciteit van het aangesloten machinepark efficiënt te benutten doordat ze volledig geïntegreerd zijn.”

In deze editie van Solutions Magazine lees je verder:

Maakbedrijven

Machines

Gereedschappen / koelsmeermiddelen / reiniging

Automatisering

Industrie 4.0

3D printen

Pin It on Pinterest