studer

Studer ziet in bepaalde markten, zoals de VS, China, enkele Oost- en Noordeuropese landen én Italië de business gestaag aantrekken. De verkopen van nieuwe machines verbeteren daar stap voor stap, meldt de Zwitserse fabrikant van slijpmachines. De service-activiteiten zitten alweer op voor-crisis niveau. De machinebouwer kijkt wel reikhalzend uit naar beurzen.


Ook Studer werd fors geraakt in de eerste maanden van de Coronapandemie, laat het bedrijf in een update over de gang van zaken weten. Nadat in januari en februari de prognoses werden overtroffen, kwam in maart en april de klap. Veilige arbeidsomstandigheden voor de 700 medewerkers zijn de eerste prioriteit geweest; daarna zorgen dat de aanvoerlijnen van onderdelen overeind bleven. Zowel in Thun als in Biel is de productie niet onderbroken geweest door supply chain problemen.

Service-activiteiten op recordhoogte voor Zwitserse machinebouwer

Sandro Bottazzo
Fritz Studer AG –S31

Studer heeft begin dit jaar een S31 laten beschilderen door de kunstenares Ata Bozaci, waarmee de fabrikant een nieuwe imagocampagne The Art of Grinding is gestart. Op de foto Sandro Bottazzo bij deze bijzondere S31, bedoeld om op beurzen te presenteren. The Art of Grinding werd gepresenteerd tijdens Motion Meeting voor alle verkopers wereldwijd, vlak voor de pandemie uitbrak.

Brede internationale positionering

Sandro Bottazo, directeur en CSO bij Studer, zegt terugkijkend op het voorbije jaar dat de brede internationale positionering van de machinebouwer positief heeft uitgepakt. In alle relevante markten zoals de VS en China en India is het bedrijf met eigen medewerkers aanwezig. De verkopen van nieuwe machines zijn inmiddels weer aan het herstellen. Tegenover het toenemend herstel in landen als de VS, China, Italië en enkele landen in Oost- en Noordeuropa, blijft de Duitse markt die nog steeds achter.

Customer care zit al op voor-crisis niveau

Dat geldt wereldwijd niet voor het servicebedrijf. In customer-care zit Studer alweer op het niveau van voor de uitbraak van de pandemie. “In dit bedrijfsonderdelen nemen we zelfs nieuwe medewerkers aan”, aldus Bottazo. “Wat betreft de vraag naar preventief onderhoud hebben we de laatste maanden zelfs de grootste vraag uit de geschiedenis van ons bedrijf gezien.”

Meer digitalisering

Een van de positieve effecten van de crisis, is volgens Sandro Bottazo de vooruitgang op het vlak van digitalisering. Van webinars met medewerkers en slijptrainingen voor klanten tot het beantwoorden uiteenlopende vragen: veel communicatie is opgeschoven naar digitale oplossingen. “We hebben geleerd efficiënt met de digitale communicatiemiddelen om te gaan.” In 2021 zal dit nog meer vaart krijgen. Bottazo ziet verdere digitalisering en het efficiënter maken van processen als de grootste uitdaging voor het nieuwe jaar.

Behoefte aan beurzen blijft

Dat betekent echter niet dat Studer niet meer uitkijkt naar fysieke beurzen. De fabrikant van slijpmachines was in oktober een van de exposanten op de Italiaanse machinebeurs Bi-Mu, een van de weinige beurzen in de metaalindustrie die zijn doorgegaan. “Ons principe is altijd geweest als de grote beurzen doorgaan, zijn we erbij”, zegt Sandro Bottazo. “Je kunt veel digitaal doen, maar wat je dan mist, is het intermenselijke. Het gevoel van wat de mensen in de markten beweegt.”

Pin It on Pinterest