M20 Millturn

De nieuwe WFL M20 Millturn is een volledig nieuw machinemodel van de Oostenrijkse machinebouwer, die hiermee de doelgroep aanspreekt die op zoek is naar een machine voor compleet bewerken. De twee B-assen openen nieuwe mogelijkheden. Daarnaast zijn hoofd- en subspil van de machine identiek, zodat je bij het programmeren van bewerkingen geen rekening meer hoeft te houden met de specificaties van de spillen.


Het nieuwe design van de M20 Millturn is het eerste dat opvalt. WFL zet met deze draai-freescombinatie een nieuwe designlijn in de markt, die in de toekomst doorgetrokken zal worden naar de grotere machines. Achter het strakke design, met bijvoorbeeld een geïntegreerd display in het glas van de machinedeur, gaat een aantal innovaties schuil waarmee de Oostenrijkers de concurrentie aangaan met onder andere Japanse machinebouwers als het om compleet bewerken gaat.

Compacte machine voor compleet bewerken in universele machinefabrieken

Twee B-assen

Twee van deze nieuwe features zijn de twee B-assen. De eerste B-as is TBM-unit, een gecombineerde draai- en freesspindel. Dit keer is deze echter veel dynamischer dan de spindels in de grotere WFL-machines. Het toerental is maximaal 20.000 omwentelingen per minuut, zodat hoge snelheidsfrezen tot de mogelijkheden behoort. Deze B-as heeft een zwenkbereik van +/- 120 graden. De tweede B-as zit onder in de machine. Deze as kan over het schuine vlak waaronder de kop staat, zwenken over een bereik van 90 graden. “Je kunt dus met deze as zowel aan de kant van de hoofd- als tegenspil bewerken”, verduidelijkt Danny van Rij van Oude Reimer. Deze tweede B-as is bedoeld voor stationaire gereedschappen, die vanuit het standaard magazijn worden gewisseld. “WFL kiest dus niet in alle gevallen voor een tweede revolver, wat een complexe en dure oplossing is, maar eventueel ook voor een stabiele gereedschapkop waarmee je bijvoorbeeld kunt voordraaien.” WFL heeft dit speciaal voor de nieuwe M20 Millturn ontwikkeld. De beide B-assen kunnen gelijktijdig in actie zijn. Om de stabiliteit van de machine aan te passen aan de hogere dynamiek, gebruikt WFL in de gietijzeren basis een speciale soort nodulair gietijzer. Het grafiet hierin bestaat niet uit snippers maar uit een soort stiftjes, wat voor extra demping zorgt en dus de hogere dynamiek van de nieuwe freespindel toelaat.

Klaar voor automatisering

Een ander aspect dat de machine volgens Danny van Rij interessant maakt voor de meer universele maakbedrijven, is dat voor het eerst een WFL machine geschikt is voor stafaanvoer. Dat komt doordat tot nog toe de kleinste doorlaat bij een WFL machine 115 mm was; de M20 Millturn heeft een doorlaat van 85 mm. Hierdoor wordt stafaanvoer mogelijk. “Daarnaast is deze machine in de basis al voorbereid op geïntegreerde automatisering, inclusief het wisselen in de klauwplaat op de hoofd- en tegenspil”, voegt Danny van Rij toe. Tot nog toewaren een robot of laadportaal de enige opties om een WFL machine te automatiseren. Bij de M20 Millturn kan dit geïntegreerd worden, inclusief een grijper en handlingsysteem voor de werkstukken, die worden weggezet op een accumulator. Dit systeem komt aan de rechterkant van de machine te staan. De geleiderail van het handlingsysteem loopt door tot in de bewerkingsruimte van de CNC-machine.

Sinumerik 840 Dsl besturing met grootformaat scherm

De machine is geschikt voor de bewerking van werkstukken tot Ø 500 mm en is uitgerust met een krachtige 44 kW (32) hoofdspil bij 40% (100%) inschakelduur en 4000 toeren per minuut. De tegenspil kent dezelfde specificaties. WFL biedt de kopers van de nieuwe machine veel keuzevrijheid.  De M20 Millturn kan geconfigureerd worden als een bewerkingscentrum voor compleet bewerken in de zuivere zin van het woord. Een andere mogelijkheid is met contraspil en turret of de eerder genoemde B-as. Ongeacht de configuratie wordt de M20 Millturn gebouwd met de Siemens 840D sl besturing met een 24 inch breedbeeldscherm. Het scherm kan in verschillende delen worden gesplitst. In elk deel kan dan andere informatie worden getoond. Hierdoor is het mogelijk om de gegevens die WFL iControl verzamelt over het lopende proces real time gelijktijdig te tonen. Door informatie van de verschillende applicaties gestructureerd weer te geven, beschikt de operator over een groot aantal opties om het bewerkingsproces op de machine te monitoren.

Strak design

Met de nieuwe M20 Millturn laat WFL de nieuwe designlijn zien. Zowel in het glas van de machinedeur als in de glazen wand van het gereedschapmagazijn zijn displays verwerkt. In de machinedeur geeft het optionele display een aantal prestatieindicatoren weer, zodat je direct zicht krijgt op de status van de machine zonder naar de Siemens 840 Dsl besturing te hoeven gaan. Bij het gereedschapmagazijn, met 40 of 80 plaatsen voor HSK-63 of Capto C6 opname, is het bedienersscherm geïntegreerd in de glazen wand. Verder past WFL niet alleen LED verlichting in de machine toe, maar worden rondom de machine LED strips gebruikt die de status van de machine weergeven.

Pin It on Pinterest