Melotte

De vooruitzichten voor additive manufacturing zijn in de medische industrie het beste. In de automobiel- en luchtvaartindustrie zijn ze juist verslechterd. In deze twee sectoren bestaat grote kans dat de AM-activiteiten op korte termijn krimpen. Dat blijkt uit de eerste European Additive Manufacturing Survey waarvan CECIMO de resultaten bekend heeft gemaakt.


In samenwerking met de vijf nationale associaties voor de werktuigmachinebouwindustrie in Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk heeft CECIMO afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de hoofdtrends in de Europese AM industrie. CECIMO wil dit onderzoek elke zes maanden herhalen, om zo de AM-bedrijven inzicht te geven in de belangrijkste sectorcijfers, zoals totale omzet, export, orders gesplitst voor metalen en kunststoffen en de trends in investeringen. Aan het eerste onderzoek hebben 86 bedrijven meegedaan.

Medische industrie naar verwachting de snelste groeier op korte termijn

De verwachte groei in de medische sector is mede ingegeven door de bestrijding van de coronapandemie.

Totale business én export relatief sterk

De eerste conclusie die de CECIMO onderzoekers trekken, is dat de totale business én de export van de AM-bedrijven over de volle breedte relatief sterk blijft. De verwachte groei zal het sterkst zijn als het gaat om 3D printen met kunststoffen. Hier liggen de verwachtingen relatief gezien aanzienlijk hoger dan in metaal, alhoewel ook bij 3D metaalprinten op groei wordt gerekend. CECIMO verwacht dat de medische industrie op korte termijn de grootste koper zal zijn. Op korte termijn zijn de vooruitzichten in de luchtvaart- en automobielindustrie minder goed. De onderzoekers rekenen voor deze sectoren zelfs op een krimp van de investeringen, het sterkst in de aerospace industrie.

Pin It on Pinterest