“3D metaalprinten zien wij als een nieuwe manier om gietstukken te vervangen. Klanten zien dit ook zo en samen hebben we de mogelijkheid om zo het supply chain probleem op te lossen.” Dat zegt Renko Overmeen, die bij Aeronamic de additive manufacturing activiteiten leidt. In het eerste deel van een Boost Smart Industry seminar gaat hij 27 mei in op de ervaringen die de luchtvaarttoeleverancier met 3D metaalprinten heeft opgedaan.


Officieel is het 3D2SKY project in Twente afgerond. Dit project is samen met het Fraunhofer Project Center in Enschede twee jaar geleden gestart om de mogelijkheden te onderzoeken om complexe vliegtuigonderdelen te gaan 3D printen. De EOS M 290 3D metaalprinter bij Aeronamic is in dit project gedeeld met andere high tech mkb bedrijven.

Waarom 3D metaalprinten belangrijk is

In een blogpost op Boost Smart Industry gaat Renko Overmeen dieper in op de redenen van Aeronamic om additive manufacturing verder te onderzoeken. Naast het argument dat AM een alternatief kan zijn voor gieten, geeft hij als tweede argument aan dat Aeronamic er zeker van is dat in de toekomst klanten gaan ontwerpen voor 3D metaalprinten. “Als je die technologie niet beheerst, dan kun je die spullen gewoon niet maken en loop je het risico om markt te verliezen”, zegt hij hierover.

Een van de onderdelen die Aeronamic in het 3D3SKY project heeft geprint, is een behuizing voor een compressor die onderdeel is van de Novel Electrically Driven ECS For Aircraft (NEDEFA), die ontwikkeld wordt door de TU Delft samen met Aeronamic. De behuizing bevat functies die met andere technieken niet maakbaar zijn. Het onderdeel werd 3D geprint in Inconel 718 op de EOS M 290. (Foto: facebookpagina Aeronamic)

Hoe te beginnen?

De beste manier om te starten is volgens hem beginnen met een 3D kunststofprinter. Als medewerkers de mogelijkheden van de technologie hiermee ontdekken, verkoopt de technologie zich vanzelf. “Het feit dat mensen handige dingen konden printen zoals gereedschappen of hulpstukken die zij nodig hadden voor hun werk, heeft gezorgd voor veel positiviteit ten opzichte van 3D printen”, zegt Renko Overmeen in het interview met Boost Smart Industry. Vervolgens leer je door fouten te maken. Daarnaast geeft hij ondernemers de tip om bij andere bedrijven, die al ervaring hebben, te kijken.

Leer meer tijdens twee webinars

Om de eigen ervaringen in het project te delen met andere ondernemers, organiseert Boost Smart Industry binnenkort twee webinars: 3D2SKY Insite. Het webinars vinden plaats via Zoom. In het eerste webinar (op 27 mei) gaat Renko Overmeen in op de projectaanpak, de resultaten die samen met het Fraunhofer Project Center zijn behaald, de economische impact van additive manufacturing voor Aeronamic en de vervolgstappen. Chantal Boomkamp van Fraunhofer Project Center in Enschede sluit dit deel af met een presentatie over de competenties van het FPC@UTwente. Het tweede webinar vindt op 18 juni plaats onder leiding van Jaap Bulsink van K3D.

Hier vind je meer informatie. En via deze link kun je je aanmelden voor het gratis webinar

Foto’s: Aeronamic / Boost Smart Industry

2 gedachten over “Aeronamic: 3D metaalprinten kan supply chain probleem oplossen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest