Makerbot heeft het Ultrafuse 316L filament gecertificeerd voor de Method 3D printer. In combinatie met de 2e generatie van de Labs extruder kun je dus met deze desktop machine RVS printen. Hiermee verlaagt de printerfabrikant de drempel voor metaalprinten aanzienlijk, zowel qua kosten als qua complexiteit.


Eind verleden jaar heeft BASF AM Forward het Ultrafuse 316L filament vrijgegeven. Dit filament bestaat voor een groot deel uit metaal, verpakt in een polymeer om het printbaar te maken. Het proces verloopt in twee stappen: na het 3D printen wordt het onderdeel naar een van de post processing centra van BASF AM Forward gestuurd waar het sinteren plaatsvindt. Het onderdeel krijgt daar de definitieve maatnauwkeurigheid en een dichtheid tot 96% puur 316L.

RVS printen: metaalfilament van BASF AM Forward gecertificeerd voor Makerbot Method Labs

Metaalprinten toegankelijker

Met de 2e generatie van de Labs Experimental Extruder, waarmee ook de parametersettings van de Method worden geopend voor de gebruiker, kun je dus functionele prototypes, tools en ook eindproducten in 316L printen. “Ultrafuse Metal Filaments heeft de barrières tussen 3D printen met metaal en de gebruikers weggenomen om de technologie toegankelijker te maken voor een groter publiek”, aldus Firat Hizal, hoofd Metal Systems Group bij BASF. Hij kondigt aan dat men ook bezig is het recent gelanceerde Ultrafuse 17-4 PH te certificeren voor de Makerbot Method. Naast RVS printen kan dus straks ook gereedschapstaal worden geprint.

Experimenteren met metaalprinten

Johan-Til Broer, Vice President Product Development bij de printerfabrikant ziet het nieuwe materiaal eveneens als een gemakkelijke en betaalbare manier om kennis te maken met 3D metaalprinten. Voordat bedrijven investeren in een compleet 3D print, debinding en sintersysteem, kunnen ze zonder hoge aanloopkosten en complexe processen op de Method hun eerste werkstukken printen.

RVS printen

https://www.seido-systems.com/nl/3d-printers/makerbotAM Forward verkoopt het metaalfilament via een aantal geselecteerde dealers. Samen met het filament koop je namelijk ook de vouchers voor het sinteren door de filamentproducent. In Nederland zijn dit de geselecteerde verkooppunten. Ook Belgische klanten kunnen hier het Ultrafuse 316L filament kopen. De Makerbot Method 3D printer wordt in de Benelux verkocht door Seido-Systems.  

Pin It on Pinterest