FluidAnalyzer

Als onderdeel van de strategie om steeds meer digitale oplossingen voor de verspaning te introduceren, heeft DMG Mori Fluid Analyzer ontwikkeld om continu de kwaliteit van de koelsmeermiddelen te monitoren. Alle data worden automatisch vastgelegd voor de kwaliteitscontrole, inclusief rapporten.


De machinebouwer heeft tijdens DiMaP 2.0, de digitale beurs over digitalisering in de verspaning, de koelsmeermiddelanalyse getoond in samenhang met Tool Center Control en MPC 2.5, de opvolger van het huidige Machine Protection Control 2.0. Hier wordt verder nog analysesoftware aan toegevoegd om met digitale tweelingen programmeerfouten op te sporen.

Continue meting van het koelsmeerbad en automatische registratie

Slecht koelsmeerbad leidt tot hoge vervolgkosten

De analyse van de koelsmeermiddelen is nieuw voor de machinebouwer. Daarmee erkent DMG Mori het belang van een goede kwaliteit koelsmeermiddel om tot een goede bewerking te komen. “Een slechte  conditie van het koelsmeermiddel leidt tot hoge vervolgkosten”, zo zegt Rolf Kettemer van Deckel Maho Pfronten. Hier wordt het systeem ontwikkeld. In Duitsland speelt bovendien mee dat werkgevers vanuit de Arbo-wetgeving verplicht zijn elke twee weken de conditie van het koelsmeerbad te meten. Deze analyse vraagt echter tijdrovende metingen. “En zelfs dan heb je slechts een momentopname”, aldus Kettemer.

Invloed op standtijd en nauwkeurigheid bewerking

Met sensoren bewaakt DMG Mori de kwaliteit van het koelsmeermiddel continu, 24/7 als de machine onbemand draait. Testen die DMG Mori in Pfronten heeft gedaan met Fluid Analyzer, wijzen uit dat de invloed van de kwaliteit van het koelsmeerbad op de standtijd van de gereedschappen groot is. Bij een ongeschikt koelsmeermiddel bleek de slijtage 40% hoger te zijn. In een andere test werd de nauwkeurigheid bij het bewerken van aluminium gemeten bij verschillende temperaturen van het koelsmeermiddel. Ook dit heeft invloed. “Daarom moet je het koelsmeermiddel continu bewaken.” Fluid Analyzer komt uiteindelijk op alle machines van DMG Mori beschikbaar.

Pin It on Pinterest