Großflächige UKP-Strukturierung in CAPS-User Facility: Wasserstoffentwicklung an Metallelektroden.

Ultrakorte puls lasers zijn klaar om door te dringen in de serieproductie. In het Fraunhofer Cluster of Excellence Advanced Photon Sources CAPS ontwikkelen momenteel 13 instituten nieuwe toepassingen. Tijdens de 6e UKP-Workshop – online – gaat het dit jaar niet alleen om de straalkwaliteit en vermogens maar ook om de nieuwe toepassingen.


Het voordeel van de ultrakorte puls laser (UKP-laser) lag tot voor kort vooral in de extreem hoge nauwkeurigheid waarmee je kunt bewerken. Deze liggen in het submicron bereik. Met de komst van UKP-lasers met hogere vermogens én het combineren van meerdere stralen schiet de productiviteit omhoog en komen nieuwe toepassingen binnen handbereik. Ook voor continue processen.

6e UKL-Workshop toont technologie-ontwikkelingen én toepassingen

Het aanbrengen van microstructuren op metaalelektroden voor waterstoftechnologie in een van de CAPS testopstellingen (foto’s Fraunhofer)

Laboratoria als testplatform

Een van zulke toepassingen is het aanbrengen van microstructuren op opgerold materiaal met snelheid van 1 m per minuut bij een breedte van 500 mm. De Fraunhoferinstituten in Jena en Aachen testen op dit moment meerdere toepassingen voor de UKP-laserbronnen met hogere vermogens, tot 10 kW midden vermogen, die men inmiddels kan kopen. Geïnteresseerden van buiten het Fraunhofer kunnen de laboratoria met de complete procestechnologie gebruiken als testplatform voor hun eigen applicaties.

Groeiende interesse in halfgeleiderindustrie

Tijdens de 6e UKP Workshop staan twee thema’s centraal, zegt professor Arnold Gillner van Fraunhofer ILT in Aken. “De toepassing van UKP processen in de snel groeiende markt voor halfgeleidertechnologie aan de ene kant en de toepassing specifieke keuze voor optimale parameters als het antwoord van onderzoekers op de vragen van de gebruikers.” Daarnaast belicht de workshop hoe multistraalprocessen opgeschaald kunnen worden, om zo de bewerkingssnelheid fors te verhogen. Met de inzet van zogenaamde modulatoren lukt het om bij gebruik van de parallelle stralen elke straal onafhankelijk van deze andere te moduleren. Hiermee kan men elke oppervlakstructuur aanbrengen. De toepassingen zitten onder andere in de productie van elektroden voor accu’s. Ook in de waterstoftechnologie gaat de ultrakorte puls laser een rol spelen.

Laser gestructureerd annodemateriaal.

De 6e UKP Workshop vindt dit jaar online plaats op 21 en 22 april met drie sessies per dag. Onderdeel van het programma is een virtuele rondleiding door het ULP-laboratorium van het Fraunhofer ILT in Aken.

1 gedachte over “Ultrakorte puls laser op drempel industriële serieproductie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest