Spuitgietmachinefabrikant Arburg demonstreert deze week op de digitale Hannover Messe de inzet van een digitale tweeling in de transitie naar een circulaire economie. Samen met Reifenhäuser is een systeem ontwikkeld dat kunststof afval sorteert op basis van een digitale tweeling.


De technologie is ontwikkeld in het R-Cycle project. Reifenhäuser, fabrikant van extrusietechnologie voor kunststofverwerking, heeft hier het initiatief voor genomen. Arburg is als machinebouwpartner bij het project betrokken.

Circulaire economie: sorteersysteem herkent kunststoffen op basis van de digitale tweeling

Arburg toont op de digitale Hannover Messe 2021 een volledig digitale workflow.

Einde levensduur

Recycling aan het einde van de levensduur van een product start eigenlijk al bij het ontstaan ervan. In een databank slaat men alle informatie over de gebruikte materialen op, niet alleen welke kunststof het is, ook welke additieven en bijvoorbeeld kleurstoffen erin verwerkt zijn. Een DM-code op het product zorgt ervoor dat deze informatie aan het einde van de levensduur machinaal kan worden uitgelezen. Door de DM-code te lezen en de informatie op te vragen, kan in het recyclingproces de kunststof correct gesorteerd worden. Arburg demonstreert dit voorbeeld hoe Industrie 4.0 bijdraagt aan een circulaire economie tijdens de digitale Hannover Messe aan de hand van een plastic koffiebeker die na gebruik gerecycleerd wordt.

IIoT gateway

Deze koffiebeker speelt in meerdere processen die de spuitgietmachinefabrikant demonstreert een rol. De spuitgietmachine, een Allrounder 370 A waarop Arburg de koffiebeker van PP produceert is voorzien van een gestandaardiseerde IIoT-gateway. Daarmee kan de machine eventueel aan een ERP-pakket worden gekoppeld om de productie vanuit de ERP-software te sturen.

De Hannover Messe duurt nog tot en met 16 april.

Pin It on Pinterest