Makino en Additive Industries hebben de eerste resultaten van hun samenwerking getoond. Dat deden de Japanse en Nederlandse machinebouwer tijdens het Die & Mould Forum. Daarin toonden de twee bedrijven een geautomatiseerde workflow voor de productie van een matrijs voor golfballen. De op de MetalFabG2 geprinte matrijs wordt op de Makino machines automatisch nabewerkt tot zeer hoge nauwkeurigheden.


Makino investeert momenteel volop in additive manufacturing, zo liet Hans Kunen zien tijdens het Duitstalige online forum. Hij is vijf jaar geleden voor de Japanse machinebouwer de mogelijkheden en de kansen van additive manufacturing gaan verkennen. Inmiddels heeft Makino de nodige stappen gezet. Op de campus in Aken Heeft Makino het ICC AM ondergebracht in het gebouw van het Photonics cluster. Hier werken vijf medewerkers samen met de kennisinstellingen aan AM-technologie met een laag TRL-niveau, tot maximaal 6.

Makino tijdens Die & Mould Forum: Additive manufacturing draait om het hele proces

Het nafrezen van de additiief gemaakte matrijs op de Makino D200Z.

Makino start AM-center in Singapore

Verder doorontwikkelde technologie wordt overgedaan aan het AM Center in Singapore, waar Makino inmiddels een team van 20 medewerkers heeft die zich met additive manufacturing bezighouden. Het centrum in Singapore is na een feasibility studie begin dit jaar geopend op de innovatiecampus van Singapore en de NTU universiteit. De Japanse machinebouwer kiest voor een andere strategie dan de meeste fabrikanten van CNC-machines. “Het levert niks op als je je op de afzonderlijke processtappen concentreert; het gaat om het hele proces”, aldus Hans Kunen. Daarom wordt er samengewerkt met Additive Industries. Gezamenlijk werken de twee bedrijven aan een integrale oplossing voor de additieve productie van nauwkeurige componenten, onder andere voor de gereedschappenindustrie. Makino legt de nadruk vooral op het definiëren van de businesscase, design en de nabewerking. Het AM-proces ligt bij Additive Industries.

Bouw van geautomatiseerde printfarm

De komende maanden richten de twee bedrijven een printfarm in Singapore in, waar naast de MetalFab metaalprinter uit Eindhoven ook de precisie CNC-machines van Makino staan, inclusief AGV’s en een geautomatiseerde Erowa-cel. Hans Kunen: “Onze visie is een complete procesketen te bouwen van 3D printen en materialen tot en met nabewerken.” Europese klanten kunnen overigens ook terecht in het Europese hoofdkantoor in Kirchheim u. Teck en eventueel in Eindhoven bij Additive Industries, waar printcapaciteit beschikbaar is.

Design for AM and postprocessing

In zijn presentatie tijdens het Die & Mould Forum benadrukte Hans Kunen nog eens dat het geen zin heeft om een freesdeel te 3D printen. Het aanpassen van het design is nodig om de voordelen te benutten. Dat gaf ook Udo Burggraf, Global Key Accounts Director van Additive Industries aan. “In de constructiefase van het AM product moet je niet alleen naar het printproces kijken maar ook naar de opname voor machinaal nabewerken. Daarom spreken wij in plaats van over design for AM liever over design for AM and postprocessing.” De matrijs is geprint op de Metalfab G2, de tweede generatie van de Eindhovense 3D metaalprinter.

Productiestappen golfbal matrijs

In de online demonstratie die Makino aan het eind van het forum gaf, demonstreerde het hoe de matrijs voor de golfbal, geprint op de MetalFabG2, geautomatiseerd wordt nabewerkt in de Makino cel tot een vormnauwkeurigheid beter dan 8 µm en een Ra waarde van 50 nanometer met frezen op een Makino D200Z. En zelfs tot een oppervlaktekwaliteit van 18 nanometer als het onderdeel in de 5-assige machine 19 uur lang gepolijst wordt. De D200Z is voorzien van de Renishaw Productivity+ software en twee RMP400 meettasters. Daarmee wordt in de machine de overmaat van het AM-deel bepaald waarop het NC-programma wordt aangepast. Na het voorfrezen volgt een tweede – automatische meting – voor het nauwkeurig nafrezen. De winst die het 3D printen van de golfbalmatrijs oplevert, is een korte cyclustijd doordat geoptimaliseerde koelkanalen meegeprint worden.

Op de foto links Udo Burggraf en rechts Makino Europe manager Atsushi Kobayashi, Business Unit Manager bij Makino Europe, voor het D200Z high speed bewerkingscentrum waarop de matrijs werd nabewerkt (foto LinkedIn).

Makino heeft overigens ook al andere onderdelen voor de eigen machines geprint, waaronder een nozzle voor een slijpmachine.

Een uitgebreider artikel over de rol die  additive manufacturing in de gereedschapmakerij gaat spelen en hoe Makino daarop inspeelt, kun je lezen in de volgende editie van Solutions Magazine.

De Engelstalige editie van het Die & Mould Forum is op 24 februari. Hier kun je je aanmelden

1 gedachte over “Makino en Additive Industries demonstreren AM voor Die & Mould industrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest