Sandvik Coromant

De pandemie heeft ertoe geleid dat het gebrek aan technische vaardigheden in de maakindustrie alleen maar groter is geworden. 85% van de maakbedrijven voelt de druk van het tekort aan gekwalificeerd personeel. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. De pandemie heeft voor een druk op het trainen gezorgd, waardoor de inhaalslag die bedrijven nu moeten maken om de kenniskloof te dichten, groter dan ooit is.


Dat concludeert Sandvik Coromant. De gereedschappenfabrikant heeft een aantal internationale onderzoeken op een rij gezet. Onderzoek door Search Consultancy wijst uit dat de maakindustrie het tekort aan gekwalificeerd personeel meer voelt dan welke andere sector ook. De pandemie heeft voor velen een rem gezet op een consistente training en de industrie wordt nu gedwongen een inhaalslag te maken, zegt Daniel Strandell, wereldwijde manager van de Sandvik Coromant centra.

Sandvik Coromant roept maakindustrie op ook de investeren in nieuwe generatie

Hogere prioriteit

Het besef dat het anders moet, is er, constateert hij tegelijkertijd. Daniel Strandell verwijst onder andere naar een onderzoek door McKinsey. Hierin komt naar voren dat 58% van de deelnemers het overbruggen van de kenniskloof in het bedrijf een hogere prioriteit toekent. Sandvik Coromant heeft tijdens de pandemie online trainingen ontwikkeld, om daarmee klanten te ondersteunen het kennisniveau van hun medewerkers op peil te houden. Sinds begin 2021 zijn er elke maand online kennissessies over volhard metalen gereedschappen. Je kunt echter niet alles in de virtuele wereld doen, zegt Strandell. Daarom is Sandvik Coromant ook weer gestart met het organiseren van fysieke trainingen en opleidingen. “Het is wel duidelijk dat bedrijven de vaardigheidskloof serieuzer nemen dan ooit tevoren. Velen zijn begonnen met het investeren in een of andere training, waarbij herscholing en bijscholing hoog op de agenda staan. Echter men kan niet alles doen in de virtuele wereld. Bedrijven, vooral in de maakindustrie, moeten mensen samenbrengen om de vaardigheden te verbeteren.”

Nieuwe generatie ingenieurs interesseren

Hij roept bedrijven op om hierbij niet alleen naar de eigen medewerkers te kijken, maar de doelgroep te verbreden. Terwijl het investeren van de vaardigheden van de bestaande werknemers van essentieel belang is, moet de industrie ook kijken naar de volgende generatie ingenieurs. Een rapport uit 2020 van  EngineeringUK concludeerde dat bijna 50% van de 11 tot 19 jarigen “weinig” tot “bijna niets” weten wat ingenieurs doen. Daarnaast heeft de pandemie invloed gehad voor het moment waarop mensen hun loopbaan starten. Luchtvaartconcern BAE Systems kwam er achter dat meer dan 40% van de ondervraagde jongeren tussen 16 en 24 jaar in  het VK hun loopbaanplannen in de ijskast zet totdat de pandemie voorbij is. Daarom werkt Sandvik Coromant samen met universiteiten en hogescholen en ondersteunt het daar onder andere studententeams.

Virtuele en persoonlijke trainingen

“Terugkijkend op de impact van de afgelopen 18 maanden op de technische vaardigheden, is het duidelijk dat de vaardighedenkloof nog groter is geworden. Als we naar de toekomst kijken,  zal een combinatie van virtuele en persoonlijke training aan zowel ontluikende als gevestigde ingenieurs essentieel blijken voor het creëren van een bekwaam personeelsbestand”, zegt Daniel Strandell.

Verspreid over West-Europa heeft Sandvik Coromant meerdere centra waar trainingen en scholingen worden ontwikkeld en aangeboden om hiermee de kenniskloof te overbruggen.

Pin It on Pinterest