Als het aan ASML ligt, worden over drie jaar 90 EUV-machines geproduceerd en 600 DUV-systemen. Samen met de toeleverketens onderzoekt de machinebouwer de haalbaarheid van deze productiecapaciteit, die verder gaat dan ASML nog geen jaar geleden verwachtte.


Ook al viel de omzet afgelopen kwartaal lager uit, de Nederlandse chipmachinefabrikant blijft onveranderd optimistisch over het komend decennium. De vraag naar chips blijft wereldwijd zo groot dat het concern het gaspedaal dieper wil intrappen, zo maakt Roger Dassen, CFO, duidelijk. “De vooruitzichten zijn zeer sterk.” De vraag wordt niet alleen aangewakkerd door de bredere toepassing van halfgeleiders maar ook doordat ASML’s klanten meer en meer overtuigd zijn dat ze wereldwijd productielocaties moeten inrichten. “Dat gaat zorgen voor een incrementele toename van de vraag naar onze producten”, aldus Dassen. Het lopende jaar zal nog sterk bepaald worden door de beperkingen in de supply chain. “Aan de aanbodzijde werken we heel, heel hard om alle problemen met de bevoorradingsketen op te lossen waar iedereen mee te maken heeft.”

Bijna verdubbeling van de productie in enkele jaren

ASML Cleanroon Assembly (Foto’s: ASML)

Capaciteit alweer naar boven bijgesteld

Vertaald naar machines betekent dit in 2022 de bouw van 55 EUV-machines die ook daadwerkelijk uitgeleverd worden aan de klanten. Daar komen de andere machines en de spare parts nog bij. Dit jaar heeft ASML ook al enkele orders binnengehaald voor de nieuwe EUV-NA EXE:5200 systeem. De problemen zitten in de levering van alle onderdelen en subsystemen. Met de keten wordt momenteel gewerkt aan het verder opvoeren van de capaciteit om in te spelen op de groeiende vraag. Waar ASML tijdens de investeerdersdag verleden jaar nog sprak over zo’n 375 DUV-machines en meer dan 70 EUV-machines (low NA) tegen 2025, zijn deze cijfers inmiddels naar boven bijgesteld. De toeleveringsindustrie moet zich nu instellen op 90 EUV-machines en 600 DUV-systemen die ASML in 2025 wil leveren. Op middellange termijn denkt men ook nog eens 20 EUV-High NA machines te gaan leveren. Deze cijfers betekenen praktisch een verdubbeling ten opzichte van 2020.  

Kan de supply chain dit aan?

Roger Dassen zegt dat momenteel met alle toeleveranciers over deze bijstelling wordt gesproken. Medio dit jaar moeten de toeleveranciers hun plannen klaar hebben om deze groei aan te kunnen. “Als zij eenmaal hun huiswerk hebben gemaakt en hebben getest onder welke omstandigheden we dit kunnen realiseren, zullen wij hetzelfde toen.” ASML moet dan de cleanroom capaciteit uitbreiden. Daarna gaat men de aangepaste groeiplannen vertalen naar de praktijk. Ook de ambities voor na 2025 zullen dan bijgesteld worden.

Pin It on Pinterest