GrindingHub

Een van de in het oogspringende innovaties op de eerste editie van GrindingHub wordt de nieuwe XXL freesslijpmachine van Röders. Tot 2.000 mm lange onderdelen worden afgewerkt met rondheden van 1 tot 2 µm en een nauwkeurigheid van 5 µm in het hele bereik. De nieuwe slijpbeurs zal echter nog meer nieuws laten zien.


De eerste editie van GrindingHub in de Messe Stuttgart start half mei met een uitverkocht huis. Meer dan 370 exposanten doen mee aan de nieuwe slijpbeurs. Daaronder zes startups in de slijptechnologie, die gezamenlijk het StartupHub vullen. Een van de technische highlights is de première van de Röders RXU 2000, een 3-assig bewerkingscentrum met geïntegreerde slijptechnologie.

Meer dan 370 exposanten uit 23 landen op eerste editie van slijpbeurs in Stuttgart

Röders Tec introduceert op GrindingHub de nieuwe machine voor XXL-werkstukken frezen en slijpen, de RXU 2000.

Frezen en slijpen in XXL-formaat

De fabrikant van nauwkeurige CNC-freesmachines heeft al langer een bewerkingscentrum in het portfolio met een geïntegreerde coördinatenslijpunit. Op GrindingHub gaat de XXL-freesslijpmachine in première. De RXU 2000 is in de basis een 3-assig precisiebewerkingscentrum. De machine heeft een bereik van 2.000 bij 1.800 bij 800 mm en de tafel kan belast worden met maximaal 5 ton. De machinebouwer heeft het bereik van de Z-as bewust beperkt, om de hoge nauwkeurigheid te kunnen garanderen. Deze nauwkeurigheid die met bewerken haalbaar is, wordt verder verhoogd doordat de RXU 2000 de werkstukken in dezelfde opspanning kan slijpen. Zowel coördinatenslijpen als verticaal of profielslijpen zijn mogelijk. Om de zeer hoge rondheden en nauwkeurigheden te halen heeft de machinebouwer (in de Benelux vertegenwoordigd door Dymato) veel aandacht besteed aan de temperatuurbeheersing in de machine. Mede hierdoor zijn rondheden van 1 tot 2 µm haalbaar evenals een nauwkeurigheid van beter dan 5 µm in het hele werkbereik.

Lees in Solutions Magazine het interview met Olliver Gossel van Röders over betrouwbaar precisie frezen

Onbemande precisieproductie bij Anca

Het Australische Anca heeft in Stuttgart de grootste stand die de fabrikant ooit ergens heeft gehad. Dat heeft niet alleen met het vertrouwen in de sector te maken, maar ook met de innovaties. De belangrijkste innovatie bij Anca is in-proces-meten in de slijpmachines, voor onbemande gecontroleerde precisieproductie van series. Anca wil hiermee de productie van snijgereedschappen volledig automatiseren, inclusief de kwaliteitscontrole. Voor de productie van elektrische aandrijflijnen toont Anca een opstelling waarin met behulp van de skiving technologie in één setup complexe tandwielen worden geslepen en gemeten. Bij een afwijking wordt het programma voor het volgend product automatisch aangepast.

C.O.R.E. technologie bij United Grinding

Bij het Zwitserse United Grinding staat smart industry centraal. De groep slijpmachinefabrikanten lanceert op GrindingHub de nieuwe C.O.R.E.-besturingstechnologie in het Duitstalig gebied. Eind vorig jaar is dit concept voor het eerst gepresenteerd op de EMO. C.O.R.E. staat voor Customer Oriented REvolution. Het gaat hier om een nieuwe concept voor de hard- en software van de besturing, klaar voor de digitalisering van het Industrie 4.0 tijdperk. Het biedt onder andere de mogelijkheid om apps van derden op het platform te plaatsen en te gebruiken. United Grinding toont een aantal nieuwe ontwikkelingen op het vlak van C.O.R.E. Daarnaast gaat de nieuwe Helitronic G200 in première, een nieuwe gereedschapslijpmachine van Walter die minder dan 2,3 vierkante meter vloerruimte in beslag neemt.

Umati toepassingen bij slijpmachines

Digitalisering wordt op GrindingHub eveneens zichtbaar in de umati-activiteiten die de VDW samen met partners organiseert. Umati heeft in hal 9 een eigen stand. Er zijn Meet the Expert sessies voor de bezoekers en men kan ook één op één in gesprek gaan met het team dat aan de ontwikkeling van de communicatiestandaard werkt. Qua trends in slijptechnologie presenteren meerdere onderzoeksinstituten uit Duitsland (IFW in Hannover, IWT in Bremen, het ZWL in Aken en het IMA in Stuttgart samen met Inspire AG (ETH Zürich) de nieuwste onderzoeksresultaten uit de vele slijpprojecten bij deze universitaire instituten. Concrete innovaties uit de industrie worden op het GrindingSolutions Park getoond .Onder andere Hermann Diebold demonstreert hier een nieuwe machine voor het balanceren van een slijpschijf die qua nauwkeurigheid een stap vooruit betekent.

Zes startups in slijptechnologie

Je verwacht het niet direct, maar GrindingHub biedt in de Startup Area ruimte aan zes startups. Rimon Technologies (Zwitserland), G-Elements  (Zwitserland), AtlasVR  (Switzerland), Oculavis uit Aken, ultraTEC Anlagentechnik en Spanflug. Opvallend: twee startups die zich richten op de toepassing van VR en AR technologie in het slijpproces. SpanFlug Technologies lanceert er de laatste versie van de software voor het automatisch calculeren van de productie van CNC-werkstukken, tegenwoordig ook slijponderdelen.

GrindingHub begin op 17 mei in Messe Stuttgart en duurt tot en met 20 mei. Meer informatie vind je hier.

1 gedachte over “GrindingHub 2022: van XXL freesslijpmachine tot calculatie software

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest