Made-in-Europe.nu

United Grinding dochter presenteert industriële 3D metaalprinter

Additive manufacturing zal in de toekomst een alsmaar grotere rol gaan spelen in de producerende industrie. Dat zegt Stephan Nell, CEO van de Zwitserse slijptechnologiegroep United Grinding. De groep presenteert op Grinding Hub in Stuttgart deze week de IRPD Impact 4530, de eerste metaalprinter van de groep. Helemaal een verrassing is de machine niet. Enkele jaren geleden liet United Grinding tijdens het eigen symposium al uitgebreid zien samen met IRPD actief te zijn met 3D printen. In sommige slijpmachines worden al 3D geprinte onderdelen toegepast . “Als gebruikers van ‘3D-printmachines’ merkten we echter al snel dat deze machines een aanzienlijk optimalisatiepotentieel bieden op het vlak van gebruiksvriendelijkheid en herhalingsnauwkeurigheid. Om deze reden hebben wij besloten een eigen additieve bewerkingsmachine te ontwikkelen onder het merk IRPD”, zegt Stephan Nell over de IRPD 4530. 

IRPD Impact 4530 werkt met vacuüm in de bouwkamer en tot 4 lasers

3D printen gebeurt onder vacuüm

Nu is er dus een eigen AM-machine, gebaseerd op de Laser Powderbed Fusion technologie. Afhankelijk van het type zijn er 2 of 4 fiberlasers aan boord, elk met 1.000W vermogen. Het opbouwen van het onderdeel onder vacuüm gebeurt gebeurt in een bouwkamer. Deze bouwkamer is een gietstuk, omwille van de stijfheid om zowel nauwkeurig als reproduceerbaar te kunnen 3D printen. De machine is verder thermisch geoptimaliseerd. De Impact 4530 beschikt over automatische wisseling van werkstuk in de machine. De bouwkamer en het uitpakstation, beide in de machine, zijn gescheiden. Hierdoor voorkomt men vervuiling door metaalpoeders en is de tijd voor het wisselen van buildjob verkort tot maximaal 15 minuten. 

Made in Switzerland

De besturing is gebaseerd op het nieuwe C.O.R.E. concept van United Grinding, dat vooral de gebruikersvriendelijkheid benadrukt evenals de digitale connectie met andere systemen. De operator houdt via het 54 inch scherm en een interne camera constant zicht op het proces, inclusief de relevante parameter. IRPD, dat de machine heeft ontwikkeld, behoort tot de United Grinding Group en geldt als een van de marktleiders in de Zwitserse AM-industrie. CEO Daniel Erni spreekt over de eerste industrieel inzetbare AM-machine ‘Made in Switzerland’. Daarmee bedoelt hij waarschijnlijk de ontwikkeling, want het is niet de enige industriële metaalprinter die in Zwitserland wordt gebouwd. IRPD werkt nauw samen met ETH Zürich en Inspire AG. De Zwitsers hebben onder andere de typische jobber als potentiële klant voor de machine voor ogen.

2 comments

Pin It on Pinterest