Fanuc heeft onlangs de 5 miljoenste CNC-besturing geproduceerd. Werd de eerste besturing nog in Japan ontwikkeld, tegenwoordig vindt een deel van het R&D werk voor Fanuc besturingen in Europa plaats. De huidige trend in deze besturing is de toepassing van kunstmatige intelligentie. En dat is zichtbaar in de nieuwe Robodrill a-DiB Plus


Fanuc was in 1956 nog een pionier als het om NC-besturingen ging. Het was het eerste private Japanse bedrijf dat een industriële NC-besturing bouwde. Vanaf dat moment zijn de ontwikkelingen snel gegaan. In 1964 werd de overstap gemaakt van NC naar CNC technologie en tegenwoordig heeft het concern capaciteit om per maand 36.500 CNC’s te bouwen.

Fanuc bouwt 5 miljoenste CNC besturing; toename van toepassing AI

Meer AI gebaseerde functies

De allernieuwste besturingen, de FS 30i/31i/32iB Plus en de FS0i-F Plus onderscheiden zich doordat steeds vaker Kunstmatige Intelligentie wordt toegepast voor bepaalde functies. Shinichi Tanzawa, President CEO van Fanuc Europe Corporation, ziet Kunstmatige Intelligentie als oplossing om de productiviteit van de machines te verhogen en de kwaliteit van de bewerking naar een hoger niveau te tillen. Kunstmatige Intelligentie wordt verder gebruikt om het bedieningsgemak van de machines te verbeteren. De machinebouwers kunnen dankzij de PC-versie van de besturingssoftware met de digitale tweeling van de machine virtueel ontwikkelen, simuleren en testen. Tegenwoordig vindt een deel van de ontwikkeling in het Europese ontwikkelcentrum bij Stuttgart plaats. Fanuc investeert momenteel € 20 miljoen in uitbreiding van de vestiging in Neuhausen.

Nieuwe Robodrill met AI-functies

Een van de machines waarin de nieuwste CNC-besturing wordt toegepast, is het nieuwe verticaal bewerkingscentrum Robodrill a-DiB Plus. Fanuc gebruikt hierin de 31i-B Plus besturing. Het nieuwe frees- boor- tapcentrum is het antwoord van Fanuc op de vraag naar een krachtigere machine voor het bewerken van lichtere maar wel sterkere materialen. Daarom levert de nieuwe spindel 70% meer koppel dan de standaard versie, namelijk 100 Nm. Verder wordt de voeding automatisch geregeld: zodra de sensoren detecteren dat het gevraagd koppel toeneemt door de grotere snedediepte, reduceert de besturing automatisch de voeding om te voorkomen  dat het bewerkingscentrum stopt door overbelasting. Het tegenovergestelde doet de besturing ook: als de snedediepte weer afneemt, wordt de voeding verhoogd tot de oorspronkelijke waarde.

Alle communicatiestandaarden

Doordat de a-DiB Plus alle grote industriële communicatieprotocollen ondersteunt, kunnen gebruikers realtime data uitlezen, minotoren en analyseren met software van derden. Fanuc heeft bij de nieuwe Robodrill ook de direct drive 4e as (optie) verbeterd. Naast de standaard versie levert Fanuc een advanced versie met een grotere Z-as beweging en een sterkere kolom en bed.

Fanuc Benelux organiseert van 13-17 juni (elke dag tussen 13.00 en  juni in Mechelen (B) een open huis. Dan wordt officieel gevierd dat Fanuc 25 jaar in de Benelux een vestiging heeft en wordt de nieuwbouw ingewijd.

Pin It on Pinterest