De interesse in de gietindustrie voor het 3D zandprinten van gietkernen en -mallen is de laatste tijd in de Benelux toegenomen. Met name de S-Max Flex die Desktop Metal eerder dit jaar lanceerde, wekt de interesse. “De markt is in beweging”, zegt Brice Buhlmann van Buhlmann Additive Manufacturing.


De Belgische Desktop Metal verdeler bevestigde de toenemende interesse voor 3D zandprinten tijdens 3D Production Days. Volgens Brice Buhlmann, directeur, heeft dit zowel te maken met de aankondiging van het nieuwe zandprintsysteem alsook de reshoring trend in Westerse landen. Het nieuwe model van de zandprinter is in tegenstelling tot de andere systemen van Desktop Metal dochter Exone, niet geautomatiseerd.

Buhlmann ziet veel vraag in Benelux na introductie S-Max-Flex zandprinter

40% lagere kostprijs

De S-Max Flex van ExOne is een industriële robot gekoppeld aan een nieuw ontwikkelde printkop van ExOne en een recoater van de fabrikant van zandprinters. Het systeem gebruikt de Single Pass Jetting technologie van moederbedrijf Desktop Metal om de printtijd zo kort al mogelijk te houden. De buildbox heeft een volume van 1900 bij 1000 bij 1000 mm. Het basismodel wisselt de buildbox niet automatisch, zoals het S-Max model dat met twee buildboxen wordt geleverd. Hierdoor ligt de aanschafprijs van het nieuwe systeem tot wel 40% lager.

Lees hier het artikel over hoe Castlab grote OEM’s aan zich bindt door snel gecertificeerde gietstukken te kunnen leveren

Interessant voor kleinere gieterijen

Brice Buhlmann tijdens 3D Production Days: instapdrempel voor zandprinten fors verlaagd.

Brice Buhlmann: “De geautomatiseerde versie kan 24/7 doorgaan. De lagere investering die de S-Max Flex vergt is echter interessanter voor veel kleinere gieterijen in de Benelux.” Een ander voordeel is dat het nieuwe systeem door gebruik te maken van een ander bindmiddel zich leent voor aluminium gieterijen, De Belgische verdeler van Desktop Metal verwacht dan ook op korte termijn de eerste systemen aan gieterijen in de Benelux te verkopen. “De engineers beseffen dat het een groot voordeel is als ze complexe kernen kunnen 3D printen, nu grotere en kleinere OEM’s méér producten hier willen maken. De markt beweegt naar een hoger niveau en kleine series.”

Pin It on Pinterest