De ruim 2.300 bezoekers die parts2clean dit jaar heeft getrokken, is zo’n 15% méér dan vorig jaar, toen de beurs voor technische reinheid na covid19 een herstart maakte. De exposanten is het vooral opgevallen dat de bezoekers met concrete plannen naar Stuttgart waren gekomen. En daaronder de nodige Nederlanders, een van de landen buiten Duitsland met de meeste bezoekers.


Een cijfer dat de tevredenheid van de exposanten omhoog stuwt, is dat over de investeringsplannen. Liefst 85% van de bezoekers gaf op parts2clean aan naar de beurs in Stuttgart te zijn gegaan omdat er concrete plannen zijn om in reinigingstechnologie te investeren. Cleanliness speelt dus niet alleen in de maakindustrie in de Benelux, maar veel breder.

3 FiT2Clean Awards voor het eerst uitgereikt

Zo’n 2.300 bezoekers kwamen voor de 140 exposanten op parts2clean (foto Deiutsche Messe)

Filmische verontreinigingen

De nadruk ligt niet alleen op het voldoen aan steeds strengere specificaties voor de mate waarin nog deeltjesverontreiniging op het werkstuk aanwezig mag zijn. Ook filmische verontreinigingen zijn alsmaar vaker streng gelimiteerd. Selectieve reiniging van onderdelen, bijvoorbeeld vóór verlijmings- en afdichtingsprocessen, is een andere trend waarvoor nieuwe oplossingen te zien waren. Exposanten op parts2clean lieten dit jaar eveneens zien in te spelen op de vraag naar in de productie geïntegreerde reinigingssystemen. “Het spectrum reikt van systeem- en procestechnologie tot oplossingen voor automatisering en digitalisering, schone en cleanrooms, media, reinigingscontainers en werkstukdragers tot badverzorging, reinheidscontrole alsmede corrosiebescherming en verpakking”, aldus Hendrik Engelking, Global Director bij Deutsche Messe, bij de start van de beurs.

LPW: compacte CNp machine

Een van de noviteiten was te zien bij LPW, dat voor de eerste keer de PowerJet Compact CNp presenteerde. CNp (Cyclic Nucleation process is een technologie van LPW die vooral geschikt is voor het reinigen van diepe boringen en andere capillaire componenten. De CNp-technologie is een vacuümvloedreinigingsmethode waarbij onderdelen in een gevulde en afgesloten vacuümkamer in contact worden gebracht met de reinigingsvloeistof. Op alle reactieve oppervlakken ontstaan er gasbellen. Ook in diepe gaten of leidingen. Zodra het vacuüm wordt opgeheven, imploderen deze gasbellen en de drukgolf die ontstaat zorgt voor de reiniging. LPW combineert dit eventueel met ultrasoonreiniging in een tweede kamer. Op parts2clean is een compacte versie van deze machine gepresenteerd inclusief infrarood vacuümdrogen. Het systeem neemt amper 4 m2 in beslag en kan charges van 600 bij 400 bij 300 mm reinigen met een gewicht tot 150 kg.

Additive manufacturing en Trumpf

LPW heeft testen gedaan met 3D metaalgeprinte onderdelen die zich met deze technologie heel goed laten reinigen. De komende tijd wil de onderneming de machines hiervoor aanpassen. LPW heeft onlangs de opdracht gekregen om voor Trumpf twee High Purity reinigingssystemen te bouwen. Sinds 2018 beschikt Trumpf al over een LPW-installatie voor het reinigen van onderdelen voor de EUV-laser van ASML. De nieuwe machine wordt direct gekoppeld aan de cleanroom.

3 winnaars FiT award

De vakgroep voor reinigingstechnologie FiT (Fachverband industrielle Teilereinigung) heeft tijdens de beurs voor de eerste meer de FiT2Clean Award uitgereikt. Op de eerste plaats is het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) in Stuttgart geëindigd. De onderzoekers hebben het idee uitgewerkt om om het brandbare gas butaan te gebruiken als reinigingsmedium voor een energiebesparend onderdelenreinigingsproces en absoluut residuvrij drogen. Bijkomend neveneffect is dat de bij de verdamping vrijkomende koude gebruikt kan worden voor andere processen. Ecoclean eindigde op de tweede plaats met de Acoustic Performance Measurement meetmethode. Met behulp van een microfoon worden tijdens de reiniging het ultrasone vermogen, de frequentie en de temperatuur bewaakt en geregistreerd. Daarmee kan men het reinigingsproces documenteren. Op de derde plek eindigde acp Systems met een speciale nozzle voor het droogijsstralen. Deze nozzle zorgt voor een hogere kinetische energie.

Pin It on Pinterest