KMWE Precision gaat op de BIC een AM-afdeling opzetten. In het voorjaar van 2023 moet hier de productie starten op een SLM 500 AM-systeem met 4 lasers. Een van de eerste producten die seriematig geproduceerd gaat worden is het entry- en exit onderdeel voor een koelcircuit in de machine van ASML.


Na jarenlang ervaring opdoen en de juiste business cases zoeken is de kogel door de kerk: KMWE Precision heeft een SLM 500 3D metaalprinter besteld bij SLM Solutions.

Eerste serieproduct voor nieuwe generatie machines van ASML

De inbouwruimte voor het onderdeel in de machine is zeer beperkt. AM is de daarom de meest geschikte productietechniek.

Te weinig inbouwruimte voor andere techniek

Tijdens de Precisisbeurs was Rob van Loon, additive manufacturing engineer bij KMWE Precision, een van de inleiders in de masterclass AM voor de precisie-industrie. Hij ging onder meer in op het onderdeel dat KMWE voor ASML heeft ontwikkeld om additief te produceren. Het gaat om de entry- en exitunit van het koelcircuit in de waferstage in de nieuwe generatie machines. De directe aanleiding om het onderdeel te 3D printen is dat de inbouwruimte zeer beperkt is. “We hoeven nu geen rekening te houden met de fatique krachten die wel kunnen optreden bij lassen”, legt Rob van Loon uit. Tegelijkertijd heeft hij het onderdeel kunnen optimaliseren voor de toevoer van het koelmiddel. In eerste instantie gaat het om series van enkele tientallen stuks, de verwachting is dat dit snel zal oplopen.

Juiste formaat machine belangrijk

KMWE wil de nieuwe SLM 500, met een bouwvolume van 500 x 280 x 365 mm, inzetten voor serieproductie. Voor prototypes blijft het gebruik maken van de Metalfab1 van K3D Addfab. Verwacht wordt dat de vraag gaat toenemen. KMWE heeft ook al voor andere sectoren geprint. “Mede daarom kiezen we voor SLM Solutions omdat zij zowel kleinere als grotere machines bouwen. De juiste machine is mee bepalend voor een goede aanbieding qua seriegrootte en product.”

AM afdeling gaat groeien

Edward Voncken, CEO van KMWE Group, zei een jaar geleden in een discussiebijeenkomst voor 3D Print magazine nog: “Ik ben blij als we over een jaar die eerste machine in serieproductie hebben.” Het wordt dus iets later dan een jaar, maar vaststaat dat KMWE op de BIC uitbreidt om een AM-afdeling te starten. De thermalspray activiteiten die nu nog op de oude locatie worden gedaan, verhuizen ook naar de nieuwe plek op de Brainport Industries Campus. Naast 3D metaalprinten voor eigen klanten gaat de machine ook ingezet worden voor AM-werk voor derden.

Pin It on Pinterest