Een grotere beurs die méér bezoekers trof. In één zin samengevat is dat de Precisiebeurs 2022. Mikrocentrum meldt dat afgelopen week 5126 professionals uit de precisie-industrie het evenement hebben bezocht. Het succes van de Precisiebeurs onderstreept de groeiambities van de hightech sector.


Tegelijkertijd is het volgens Bart Kooijmans, Programmamanager Precisiebeurs, ook een bevestiging dat de maakindustrie beurzen als ontmoetingsplek nodig heeft. “We zien nu nog meer dan ooit dat de gehele precisietechnologie waardeketen behoefte heeft om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en samen te innoveren. Door elkaar op te zoeken en elkaar te helpen, kom je tot nieuwe, baanbrekende, innovaties en oplossingen voor de grote actuele uitdagingen.” In 2019 trok het evenement nog 3704 bezoekers, wat toen als een record gold. Met 5126 gaat de Precisiebeurs 2022 daar ver overheen.

Sector verwacht komende jaren groei maar ziet personeel vinden als grootste bedreiging voor de groei

Precisiebeurs

MSG Precision Tooling had speciaal voor de beurs deze bierpul 5-assig gefreesd. Onlangs is het bedrijf overgestapt naar hyperMill CAM-software en het programmeren van de bierpul was een eerste testcase. Het frezen heeft zo’n 20 uur in beslag genomen.


Eerste keer op Precisiebeurs

Mikrocentrum had er alles aan gedaan om ook een nieuw publiek binnen te halen. Met name de volgende generatie precisie ingenieurs. Dat is volgens Bart Kooijmans gelukt. Een steekproef onder de bezoekers wijst uit dat een belangrijk deel van de bezoekers dit jaar voor het eerst op de beurs was. Om de groeiambities van de hightech sector waar te maken, zal voldoende talent gevonden moeten worden. Tijdens de Precisiebeurs presenteerde de organisatie de resultaten van een onderzoek onder de leden van het High Tech Platform. De meeste leden (70%) verwachten komende jaren te groeien, maar het gebrek aan personeel is de grootste bedreiging voor deze groei. 71% heeft namelijk moeite met het vinden van techtalent. Andere thema’s die voor de sector belangrijk zijn, zijn hoe kan de keten nog beter samenwerken; hoe kun je als MKB-bedrijf de OEM’er nog beter van dienst zijn.

Additive manufacturing

Additive manufacturing kreeg dit jaar extra aandacht, onder andere via een masterclass op donderdagmiddag waarbij vooral de presentatie door Rob van Loon, AM engineer bij KMWE, zeer veel belangstelling trok. Hij presenteerde drie toepassingen die KMWE voor klanten heeft ontwikkeld. Volgens Kevin Raedts, AM engineer bij VDL ETG, bestaat er nog onterecht scepsis over additive manufacturing als technologie voor serieproductie. Ook hij liet aan de hand van voorbeelden zien hoe de technologie bijdraagt aan de volgende generatie hightech machines. Bart de Vries van NTS presenteerde een grof kostenmodel om een selectie te maken van welke onderdelen in aanmerking komen voor additive manufacturing. “Voor high end onderdelen maken de kosten niks uit, maar voor functionele delen wel degelijk.” Een praktische vuistregel die hij hanteert is als je meer dan 75% van het materiaal verspaant, kan het lonen om naar AM te kijken. “Een lineaire handreiking die bij complexe onderdelen anders is. Maar hoe lager de material removal rate, hoe meer andere voordelen je moet toevoegen.”

In 2023 vindt de Precisiebeurs op 15 en 16 november plaats in de Brabanthallen.

1 gedachte over “Druk bezochte Precisiebeurs weet nieuwe bezoekers te trekken

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest