De platformen die inkopers en makers aan elkaar koppelen, gaan ook in de verspaning een grotere rol spelen. Op dit moment hebben ze nog geen plek gevonden in de sector, maar verspanende bedrijven moeten nu hun infrastructuur op orde brengen om mee te gaan doen. Dat zegt David Kemps van ABN Amro.


De sector bankier Industry deed zijn uitspraak tijdens MTL Talk van Metaal Magazine. Daarin ging hij samen met Rob van der Werff van Koninklijke Metaalunie in gesprek over de verspanende industrie in Nederland en hoe deze zicht ontwikkelt. David Kemps voert momenteel een onderzoek uit naar deze sector in samenwerking met FPT Vimag en Nevat. In de typologie van de bedrijven heeft hij de platformen, hoe klein ze ook zijn, een plek gegeven omdat ze niet meer weg te denken zijn.

David Kemps (ABN Amro) roept verspanende bedrijven op zich klaar te maken

Uit de Benchmark Verspanen 2022

Verspaning volgt plaatbewerking

Naar analogie van de plaatbewerking, waar het online bestellen en afhandelen van orders in gang is gezet door 24/7Steel, zal ook de verspaning meer te maken krijgen met dit fenomeen. “Momenteel vraagt de markt zoveel, dat geen enkele verspaner naar zo’n platform gaat. In Nederland is er geen ruimte voor platformen”, zegt David Kemps. Dat zal echter veranderen. Hij roept verspanende bedrijven wel op zich hiervoor klaar te maken. Ze moeten nu de infrastructuur in orde maken om daarin mee te kunnen gaan.

Bedrijven maken zich niet druk, onterecht?

Want de platformen zullen in de verspaning een grotere rol gaan spelen, is ook de overtuiging van Rob van der Werff, bedrijfseconomisch adviseur bij Koninklijke Metaalunie. In de Benchmark Verspanen, gemaakt samen met het vakblad Made-in-Europe en stichting OOM, wordt naar de visie op platformen gevraagd. Liefst 64% geeft aan er geen ervaring mee te hebben. 11% vindt het een goede ontwikkeling en 19% vindt ze een vloek voor de sector omdat ze prijzen onder druk zetten. “Men maakt zich er niet druk om”, zegt Rob van der Werff. Dat is echter niet houdbaar, vreest hij. Als de economie afkoelt en de vraag in de verspaning kleiner wordt, zal de rol van de platformen groter worden. “Uiteindelijk haalt het meest efficiënte bedrijf met de laagste kostprijs de order dan binnen.” Hij riep bedrijven op in te zetten op verdere automatisering en digitalisering.

In de decembereditie van Solutions Magazine kun je een uitgebreider artikel lezen over de bevindingen van David Kemps en de visie van Rob van der Werff.

Foto: van links naar rechts Tom van der Meer (hoofdredacteur Metaal Magazine), Rob van der Werff en David Kemps.

1 gedachte over “Geen ruimte voor platformen in de verspaning, maar dat verandert

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest