Soms moet je out of the box denken om nieuwe innovatierichtingen te vinden. Makino liet dat onlangs tijdens het Aerospace forum op verschillende vlakken zien. Van opspannen tot en met het 3D printen van gereedschappen voor gleuffrezen.


De productiviteit in de luchtvaarttoelevering moet omhoog. De groeivooruitzichten van de grote vliegtuigbouwers zijn namelijk weer terug op niveau. En de gestegen brandstofkosten dwingen luchtvaartmaatschappijen om de motoren in bestaande vliegtuigen te wisselen voor nieuwe, energie-efficiëntere exemplaren, zo schetste Michael Barz, directeur Makino Aerospace de marktvooruitzichten bij de aftrap van de conferentie. Tijd dus voor nieuwe technologie.

Japanse machinebouwer bewandelt nieuwe wegen in opspannen en gereedschappen

De opspanning van MST, dit keer gebruikt voor het werkstuk.

Opspanning op Makino M2

Een van de demo’s waarop Makino liet zien buiten de gebaande paden te kunnen denken, is het frezen van een impeller voor de batterijoplader op de nieuwe N2. Dit is een heel compact 5-assig bewerkingscentrum, ontwikkeld voor medische componenten maar ook heel geschikt voor kleinere turbine-onderdelen. De spindel heeft een vermogen van 3,5 kW, waarvan slechts 35% wordt aangesproken dankzij het speciale programma, geprogrammeerd met CAM-software van Stroemtec. Het bijzondere aan deze demo zat evenwel in de opspanning van het werkstuk. Hiervoor is een HSK a40 houder van MST gebruikt, een Japans merk dat de meesten kennen van gereedschaphouders. De redenen om de MST Smart Grip te gebruiken zijn de stabiliteit, de compacte afmetingen (diameter 40 mm) en de geringe kracht van 0,4 kg. Vooral de compactheid van de opspanning is aantrekkelijk omdat het werkstuk dat met een zwaluwstaart ingeklemd zit, heel goed rondom bewerkt kan worden.

Tooling 3D printen voor slotfrezen

Een tweede voorbeeld – extremer – van out of the box denken is een speciaal gereedschap voor sleuffrezen dat Makino 3D print op een Markforged 3D printer. Niet van metaal maar van composiet (vezelversterkte kunststof). Hiermee worden niet de sleuven gefreesd op de A81nx waarom Makino dit live demonstreerde. Deze kunststof tool wordt gebruikt om de spanen uit de diepe en smalle (3mm breed) gleuf te verwijderen, voordat de finishbewerking plaatsvindt. De testen wijzen uit dat de speciale kunststof frees deze spanen goed verwijderd. Over standdtijden is nog niks bekend, Maar doen die er toe, vroeg een van de Makino-medewerkers zich hardop af? Als het speciale gereedschap breekt of versleten is, print je voor een paar euro een nieuw.

In de maart editie van Solutions Magazine kun je meer lezen over het Aerospace forum bij Makino, onder andere over de speciale gereedschappen die Makino ontwikkelt voor de halfgeleiderindustrie én over wat het betekent als de verspaning duurzamer moet gaan produceren.  

Laagland vertegenwoordigt Makino in Nederland

Pin It on Pinterest