grijper

Automatisering blijft een actueel thema in de metaalindustrie. Ook op Machineering 2023 wordt het onderwerp van diverse kanten belicht. Hoe kun je bijvoorbeeld de cobot inzetten voor schuren en ontbramen? Maar ook: hoe vereenvoudig je het configureren van een robotsysteem?


Was tien jaar geleden de robot in de discrete maakindustrie vooral de oplossing om te concurreren met lage lonen landen, anno 2023 is bij menig bedrijf wellicht het feit dat ze geen personeel kunnen vinden een belangrijker argument om te automatiseren. Flanders Make heeft niet voor niets onlangs het proeftuin Technologie voor Werkbaar Werk geopend, waarin bedrijven geavanceerde technologieën zoals VR, AR én cobots kunnen testen. Niet alleen ter ondersteuning van de huidige medewerkers, ook omdat ze daarmee het werk in de industrie toegankelijker maken voor nieuwe doelgroepen (in de maart editie van Solutions Magazine lees je hier meer over).

Van DIY-cobots tot Expert Classes over hoe je een cobot meer taken laat doen

Nog meer dan twee jaar geleden zal automatisering een belangrijk thema zijn op Machineering.

Cobot schuurt bij VDL Fibertech

Als het om automatisering in de bredere zin gaat, vind je eind maart op Machineering 35 exposanten (van de 120 in totaal) die iets met robots of cobots laten zien. Dat loopt uiteen van Fanuc, Gibas, Schunk Intec tot Doosan Robotics dealer Tools for Technology. Dit laatste bedrijf gaat verder dan alleen een cobot installeren voor het beladen maar zoekt een combinatie van robots of cobots, mallen en gereedschappen om productieprocessen te automatiseren. TFT heeft onder andere voor VDL Fibertech Industries in Hapert samen met Dormac Cobots een Doosan cobot voorzien van tooling en het juiste programma om meer dan 90 procent van het schuurwerk aan de composieten onderdelen geautomatiseerd uit te voeren. De cobot neemt in acht minuten het merendeel van het schuurwerk op zich; de medewerkers hoeft alleen de moeilijk bereikbaar plaatsen te doen.

Expertclass: cobot breder inzetten

De case bij VDL Fibertech Industries is een goed voorbeeld hoe je een cobot breder inzet. In de Expert Class over cobots op woensdag 29 maart gaat het mede hierover. Sirris gaat dan dieper in op de vraag hoe je de ingebouwde krachtgevoeligheid van de cobot benut om te schuren. Zowel mogelijkheden als knelpunten komen aan bod. Een andere uitdaging rond robots komt de laatste beursdag, vrijdag 31 maart, aan bod in een lezing door Flanders Make. In deze Expert Class gaat het erom hoe je robotskills en -tools combineert om robots en cobots makkelijk te programmeren voor het assembleren en coaten van kleine series.

Coby CNC van RoboJob is voor het eerst iun België op een beurs te zien.

RoboJob primeur: Coby CNC

Op het gebied van cobots komt RoboJob dit jaar met een Belgische primeur naar Machineering: de Coby CNC. Coby combineert een stackertafel zoals die van de Mill- en Turn-Assist systemen met een cobot, en natuurlijk met de brains van RoboJob. Deze nieuwste ontwikkeling maakt CNC-automatisering toegankelijker dan ooit dankzij de Coby-software. Die leidt de gebruiker stap voor stap door het instellen van werkstukken en jobs. Ook op vlak van hardware is het systeem ontwikkeld om snel en eenvoudig geplaatst, geïnstalleerd en opgestart te worden. RoboJob presenteerde Coby vorig jaar zomer als een DIY-cobot. De gebruikers installeren deze namelijk zelf. Een van de eerste verspanende bedrijven die de Coby geïnstalleerd heeft is Vedos Verspanende Techniek in Venlo. Het bedrijf zocht een automatiseringsoplossing zonder kooi of hekwerk om twee machines te bedienen.

Agoria: onderzoek naar inzet van robots in 120 maakbedrijven

Robotisering is een oplossing om als maakbedrijf sneller te kunnen reageren op veranderende vragen uit de markt. Agoria, PwC en Sirris hebben samen onderzoek gedaan onder zo’n 120 bedrijven uit de Belgische industrie. Daarbij ging het er met name om knelpunten te vinden die robotisering afremmen, ontdekken in hoeverre nieuwe robottechnologieën al geïmplementeerd zijn en welke kansen er nog liggen. Tijdens Machineering 2023 gaat Agoria dieper in op de resultaten, de kansen die robotisering bieden, de stappen die je als bedrijf moet zetten voor een succesvolle integratie. Deze Expert Class is donderdag 30 maart.

Meer dan alleen de robot

Automatisering is meer dan een cobot of een robot aan de machine plaatsen. Op Machineering vindt de bezoeker ook andere oplossingen om het werk deels te automatiseren, bijvoorbeeld met de aanpak van het Brusselse Botique dat met een combinatie van Kunstmatige Intelligentie en Robotic Process Automation administratieve routinetaken automatiseert. Of pak het automatisering van engineeringwerk (Machineering gaat immers over machinebouw, toeleveren en engineering) en het verplaatsen hiervan naar de cloud, zoals SolidWorks doet met het 3DExperience Platform (bij Cadmes op de beurs). 

Machineering vindt van 29-31 maart plaats in Brussels Expo. Gratis toegangskaarten kun je bestellen met code 105. En hier vind je een overzicht van de 35 exposanten die een raakvlak hebben met automatisering.

1 gedachte over “Machineering 2023: automatisering in de volle breedte

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest