TAG lens

Precisiebewerken vergt dat je toleranties en meetdata begrijpt. Dat zegt Michael Andessner, Business Development Manager bij Mitutoyo Europe in Neuss (D). Het vergroten van kennis van alles rond het meten zal des te belangrijker worden naarmate de nauwkeurigheidseisen verder toenemen.


Toleranties worden alsmaar kleiner in de precisie industrie. Maar als je niet weet wat je meet en hoe je dat moet meten, hoe je toleranties op een tekening moet interpreteren, hoe kun je dan naar zero defect toewerken? “Je moet toleranties en meetdata begrijpen. Daarom hebben we alle basiskennis rond metrologie samengevat in Education Packs, neutraal geschreven en voor iedereen beschikbaar”, zegt Michael Andessner.

Mitutoyo ondersteunt kennisdelen tijdens Manufacturing Technology Conference

Michael Andessner, Business Development Manager bij Mitutoyo Europe (foto’s Mitutoyo)

Mitutoyo is een van de sponsoren van de Manufacturing Technology Conference, die het Knowledge Sharing Centre (KSC) samen met Mikrocentrum in juni organiseert. De Japanse marktleider in metrologie ondersteunt het evenement volop. “Meettechniek krijgt in opleidingen te weinig aandacht. Dat zien we in alle Europese landen. Men leert hoe met een kaliber en micrometer te meten. Maar wat betekenen toleranties en wat is de invloed hiervan? De tolerantie die je moet meten, bepaalt welk meetmiddel je nodig hebt. Kennis daarvan ontbreekt vaak”, zegt Michael Andessner van het Europese hoofdkantoor in Neuss, waar Mitutoyo Europe dit jaar het 55-jarig bestaan viert.

Kennis overdragen

In de hele precisie-industrie maar zeker in de halfgeleiderindustrie zijn toleranties de laatste jaren steeds nauwer geworden. Kwaliteitscontrole wordt belangrijker. Dat geldt zowel voor ASML zelf – de productie van een wafer bestaat voor de helft uit Quality Control – maar ook voor de toeleveranciers. “Er wordt steeds meer gevraagd, terwijl goed opgeleide mensen moeilijk te vinden zijn”, schetst Michael Andessner de huidige situatie.

Constructeur en operator moeten toleranties begrijpen

Het verhogen van kennis rond het meten zal des te belangrijker worden naarmate de nauwkeurigheidseisen verder toenemen. Dit geldt zowel voor de constructeur als voor de CNC-operator en programmeur die het machine- of meetprogramma maakt. In een tijd van Model Based Definition en closed loop systemen is kennis van meettechnologie onmisbaar. Michael Andessner: “De constructeur moet weten welke toleranties maakbaar en meetbaar zijn. En de operator of programmeur moeten toleranties begrijpen, weten hoe te meten en de resultaten begrijpen.” Dat geldt zeker als je met closed loop systemen werkt, een trend die merkbaar is nu veel maakbedrijven de handling rond de machines automatiseren. “Zonder mensen zal het niet functioneren”, zegt de Business Development Manager.

Education Packs en e-learning

Het Europese hoofdkantoor heeft verschillende boeken, documenten en e-learning modules over metrologie samengesteld die als Education Packs gratis beschikbaar worden gesteld aan de maakbedrijven. Hiermee vult Mitutoyo Europe het uitgangspunt van de oprichter in om een deel van de winst terug te geven aan de samenleving. Mitutoyo Benelux in Veenendaal is een van de eerste die dit gebruikt in een hybridemodel. Men leert de basis via e-learning en dan komt de trainer naar de klant voor de verdieping in de praktijk en tips and tricks. Kennis delen is bij het concern al dagelijkse realiteit. Het uitgangspunt van MTC sluit naadloos hierop aan. Samen met Craft Education is een module PMI data toevoegen voor constructeurs en voor plaatwerkbedrijven en een training vorm- en plaatstoleranties lezen op technische tekeningen, ontwikkeld. “De constructeur moet weten hoe het ene het andere beïnvloedt.”

TAG-lens maakt per seconde 70.000 beelden met een verschillend focuspunt

Tag-Lens versnelt meetprocessen

Tijdens de Manufacturing Technology Conference presenteert Mitutoyo de Tag Lens. Deze lens, die breed inzetbaar is bij optische meetsystemen van alle fabrikanten, maakt per seconde 70.000 beelden met een verschillend focuspunt. Deze worden samengevoegd in één beeld. Ongeacht de hoogte van het werkstuk en de afstand tot het objectief, ontstaat zo altijd een scherp beeld. Michael Andessner zegt hierover: “Je hoeft de lens niet meer in te stellen, deze maakt automatisch scherpe beelden door de scherptediepte (DOF) uit te breiden tot 23 maal, afhankelijk van de vergroting van het objectief. Hiermee kan men grote aantallen producten snel controleren.” De tijd voor het meten wordt zo drastisch gereduceerd. De Tag Lens kan met uiteenlopende optische meetsystemen worden gebruikt omdat de lens voorzien wordt van een standaard C-mount.

Manufacturing Technology Conference vindt 20 juni plaats in Veldhoven. Het Knowledge Sharing Centre (KSC waarin ASML en Thermo Fischer Sientific samenwerken) organiseert dit samen met Mikrocentrum met als doel het uitwisselen van kennis tussen de hightech ontwikkelaars en de maakindustrie te versterken.

Pin It on Pinterest