emo 2023

Productietechnologie is een enabler voor een aantal megatrends. De EMO slogan Innovate Manufacturing is dan ook niet alleen een oproep aan de machinebouwers, ook aan de bezoekers van de metaalbewerkingstechnologie in Hannover. Investeer in de nieuwe technologie. Automatisering, robotisering, digitalisering en sustainability zijn de trefwoorden. Maar de branche zal ook op zoek moeten naar nieuwe businessmodellen. En hoe je nieuwe technologieën zoals AI inzet.


Thema’s genoeg dus op de komende EMO in Hannover, die vier jaar geleden meer dan 4.000 bezoekers uit Nederland trok. “De productietechnologie bevindt zich midden in een transfomatie”, zo verwoordde VDW directeur Wilfried Schaeffer het van de week, tijdens de EMO presentatie in Nederland. Hij ziet digitalisering en duurzaamheid als de twee belangrijkste thema’s die op allerlei manieren effect gaan hebben op de maakindustrie.

Productietechnologie onder invloed megatrends maar ook deel van de oplossing

De EMO persconferentie in Den Haag: van links naar rechts Wilfried Schaeffer (VDW), Frank Biemans (BMO) en Christian Pfeiffer van Deutsche Messe.

Future Insights

Op de beurs in Hannover zal deze transitie en het feit dat productietechnologie een deel van de oplossing is, zichtbaar worden in enkele Future Insights. Dit zijn thema’s op de beurs rond business, connectiviteit en duurzaamheid. Deze thema’s zullen onder andere in presentaties door experts worden toegelicht, maar komen ook op de beursvloer terug. Dat geldt zeker voor Future of Connectivity. Hiermee wordt zowel de horizontale als verticale communicatie in bedrijven en ecosystemen bedoeld. De Duitse machinebouwers, verenigd in VDW, hebben vijf jaar geleden het initiatief genomen om een internationale standaard voor communicatie te ontwikkelen. “Die is nodig om machines en systemen te verbinden”, aldus Schaeffer. Inmiddels hebben zich meer dan 300 machinebouwers, robotleveranciers en fabrikanten van opspanmiddelen, meetsystemen et cetera zich aangesloten bij het umati-initiatief.

Demo umati met machines en robots op de beurs

“Dit jaar tonen we onder andere hoe je machines met MT Connect, de oudere Amerikaanse standaard, kunt koppelen met umati”, zegt Wilfried Schaeffer. Hij bestempelt dit als een belangrijke stap omdat in de meeste bedrijven machines staan met besturingssystemen van verschillende fabrikanten alsook van sterk uiteenlopende leeftijden. “Daarom is er vraag naar een open standaard.” Dit jaar zullen niet allee CNC-machines over de hele beurs met de umati stand gekoppeld worden, maar ook robots.

Er komen uit deze Green Deal nog zo’n 70 Europese richtlijnen die de productie gaan beïnvloeden

EU Green Deal: er komen 70 richtlijnen aan

Future of Sustainability is een ander groot thema op de EMO 2023. De effecten van de Europese Green Deal worden stilaan merkbaar in de markt. “Er komen uit deze Green Deal nog zo’n 70 Europese richtlijnen die de productie gaan beïnvloeden.” De focus zal vooral liggen op CO2 footprint en energieverbruik. Volgens de VDW-directeur ligt het grootste deel van het energieverbruik en dus de CO2 footprint in de gebruiksfase van een werktuigmachine. “Fabrikanten bieden al oplossingen om het energieverbruik maar ook het gebruik van koelvloeistof te verminderen. Samen met software moeten we het proces verder optimaliseren.” Het probleem hierbij is momenteel echter dat klanten niet willen betalen voor energie efficiency, constateert Wilfried Schaeffer.  Desondanks denkt hij dat de Europese regelgeving de Duitse machinebouwers een concurrentievoordeel kan opleveren, omdat grote bedrijven ook elders in de wereld naar sustainability oplossingen gaan vragen.

13 Nederlandse exposanten

Vanuit Nederland hebben zich tot nog toe 13 exposanten aangemeld, waaronder BMO Automation. Frank Biemans, directeur-eigenaar van BMO, kondigde aan op de EMO een oplossing te presenteren die de logistiek rond een verspanende machine verbetert. “Daarmee kunnen bedrijven direct het vakmanschap van hun medewerkers efficiënter inzetten.”

Alles bij elkaar hebben zich tot nog toe ruim 1600 exposanten aangemeld. VDW-directeur Wilfried Schaeffer verwacht dat er nog zo’n 100 bij komen. Daarmee blijft de beurs qua exposanten aantal iets achter bij de editie van 2019. “We missen de kleine exposanten. Vanwege tijdsdruk en ook wel kosten blijven ze weg.” Ook zullen er minder Aziatische exposanten zijn.

EMO Hannover vindt van 18 – 23 september plaats in Hannover. Meer informatie vind je hier.

Foto: automatsering, zoals op de foto bij Hermle, wordt opnieuw een belangrijke thema op de EMO.

1 gedachte over “EMO richt de blik op de toekomst, zowel die van fabrikanten als de maakindustrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest