Proces integratie, automatisering, digital transformation en de groene transformatie. Dat zijn de vier pilaren onder het Machining Transformation (MX) concept dat DMG Mori op de EMO lanceert. Op de EMO stand richt de machinebouwer een speciale plek in voor Greenmode promotion area.


Duurzaamheid is volgende week wel een issue op de EMO. Dat is eerder al breed aangekondigd. DMG Mori ziet de Green Transformation als het resultaat van proces integratie, automatisering en digitale transformatie. Deze drie zorgen namelijk voor efficiency verbeteringen, wat verspaning duurzamer maakt en bijdraagt aan het compenseren voor de hogere energiekosten.


Efficiencyverbetering resultante van procesintegratie, automatisering en digitalisering


Holistische aanpak

Sustainability in de maakindustrie vraagt een holistische benadering, is het standpunt van de machinebouwer. Het omvat klimaatneutraal geproduceerde hightech machines (GREENMACHINE), een energie-efficiënte productie (GREENMODE) en technologische partnerschappen met OEM’s voor de duurzame productie van allerlei goederen en producten (GREENTECH). GREENMODE is gebaseerd op een 13-puntenplan (inclusief Business Benefit Optimizer), dat baanbrekende technologieën en innovatieve functies omvat waarmee bewerkingsmachines meer dan 30 procent energie kunnen besparen. DMG MoriI demonstreert deze maatregelen op de EMO in de GREENMODE PROMOTION AREA op meerdere bewerkingsmachines tegelijk. Voorbeeldwerkstukken voor het GREENTECH-gebied, waaronder een turbine voor waterkrachtcentrales en bipolaire platen voor energieopslag, zullen ook te zien zijn.


Hoe maak je de machine energie efficiënter?

Welke maatregelen kun je nu nemen om een werktuigmachine energie efficiënter te maken? Naast relatief eenvoudige zaken als het terugwinnen van remenergie, LED-verlichting en efficiëntere koelers, passen hier ook zaken in als adaptieve voeding. Immers een kortere bewerkingstijd betekent duurzamer produceren. Daar draagt ook zero-sludge coolant bij, een systeem waarmee de standtijd van het koelmiddelbad verlengd wordt. Door de druk van het koelsmeersysteem te variëren afhankelijk van de vraag op een bepaald moment, Adaptive Coolant Flow, verlaag je het energieverbruik en verleng je de standtijd van het koelsmeermiddel. DMG Mori gebruikt verder kunstmatige intelligentie voor het automatisch verwijderen van spanen uit de werkruimte wat tot een kortere reinigingscyclus leidt. De machinebouwer toont in totaal 13 oplossingen in de CNC-machine die de energie efficiency van de werktuigmachine verhogen.

Onderzoeksresultaten DMG Mori is niet de enige die laat zien hoe je het energieverbruik van een CNC machine kunt verminderen. WGP (Wissenschaftliche Gesellschaft für Produktionstechnik), een samenwerkingsverband van hoogleraren in de productietechnologie, tonen op de EMO verschillende oplossingen om het energieverbruik van een CNC machine te verlagen. Vorig jaar heeft WGP het initiatief gelanceerd toen na de inval in Oekraïne de energieprijzen omhoog schoten. Op de EMO toont men oplossingen die snel te realiseren zijn zonder grote investeringen. Ook demonstreren de onderzoekers AI mogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf.

EMO Hannover, 18-23 september. Gratis toegangskaarten kun je via deze link aanvragen

Pin It on Pinterest