Dat het EMO Preview event in Klassik Altstadt in Frankfurt plaatsvond, was toeval. Toch zat er veel symboliek in de locatie, waar oldtimerbedrijven gevestigd zijn en je je oldtimer kunt stallen (die dan meteen zichtbaar is voor de bezoekers). Decennialang is de auto-industrie de grootste klant geweest van de (Duitse) machinebouwers. Dat is echter verleden tijd. En dat merk je aan alles rond deze EMO.


Duitse machinebouw verliest in snel tempo de grootste klant: de automobielindustrie


Klassik Altstadt in Frankfurt is een walhalla voor liefhebbers van oldtimers. De tijden voor de (Duitse) automobielindustrie veranderen echter snel door en elektrificatie. Afgelopen jaar was de automotive industrie dan ook nog maar goed voor zo’n  31 procent van de markt voor gereedschapmachines. In 2017 lag dit cijfer nog op 48%. Kijk je naar het aandeel automotive OEM’s, dan is de teruggang nog dramatischer: van 23% in 2019 naar 13% in 2021. Minder erg is is het verlies aan orders bij de toeleveranciers van de automobielbouwers: van 20% naar 18%. In het recente jaarverslag schrijft de VDW dit verlies toe aan de transformatie richting e-mobility.

De automobielindustrie is niet meer de grote klant die het ooit geweest is van de Duitse machinebouwers.


Grote impact op de branche

Dit heeft in alle opzichten gevolgen voor de sector. Vier jaar geleden zei Jimmy Chu van Fair Friend Group op de EMO al dat alle machinebouwers die veel aan de automobielsector leverden, tegelijk naar de uitgang renden. “In Duitsland is 48% van de industrie automobiel gerelateerd. Dus hier gaat het om machinebouwers die markten zoeken die de automotive vervangen.” Wat hij ook zei, is dat de concurrentie in die nieuwe afzetgebieden toeneemt als iedereen er zijn machines wil slijten. De Duitse machinebouw heeft de nieuwe markten gevonden, onder andere de halfgeleiderindustrie in Nederland die bij menigeen op het netvlies staat. Een goed voorbeeld is het aantal aanbieders van High Purity reinigingssystemen dat naar Nederland komt. Uit de recente VDW cijfers blijken de algemene toeleveranciers belangrijker te worden voor de Duitse machinebouw (van 7,5% van de omzet in 2019 naar 12,4% in 2022.

India is de 7e grootste markt voor werktuigmachines; VDW kijkt al naar het Afrikaanse continentVerdere internationalisering

Deze ontwikkeling heeft nog een ander effect: internationalisering. Natuurlijk: de werktuigmachine-industrie is altijd internationaal georiënteerd geweest. Het exportaandeel ligt momenteel rond de 70%, waarbij Europa, Noord-Amerika en Azië zich altijd in evenwicht houden, aldus VDW directeur Schaeffer. “Ze kennen tegenovergestelde bewegingen, dat dempt de cycli.” De Duitse machinebouwers manifesteren zich echter ook nadrukkelijk in opkomende landen. India bijvoorbeeld, waar voorafgaand aan de EMO liefst vijf persconferenties werden gegeven. “India heeft zich als vervolg op China ontwikkeld tot een aantrekkelijke economische partner, ook voor de gereedschapmachinebouw”, zegt Carl Martin Welcker, Generalkommissar van de EMO Hannover 2023. India is nu de 7e grootste markt voor werktuigmachines in de hele wereld. “De Indiase maakindustrie staat aan de vooravond van een opmerkelijke groei in de komende decennia, en gereedschapsmachines zullen een centrale rol spelen bij het vormgeven van deze vooruitgang,” zegt Ravi Raghavan voorzitter van de Indian Machinetool Manufacturers Association. 45 Indiase machinebouwers doen dit jaar als exposant mee aan de EMO. Op 20 september vindt op de EMO een conferentie plaats over de groeikansen in India: India Opportunities.

VDW-directeur Wilfried Schaeffer: in Afrika beginnen nieuwe waardeketens zich te ontwikkelen. Reden voor de Duitse branche om de blik ook naar het Afrikaanse continent te richten.


Afrikaans continent toekomstige groeimarkt?

De VDW kijkt nog verder vooruit: naar Afrika. Een toekomstige groeimarkt aldus de VDW, dus moet je er nu zaaien. Onder andere in Kenia is er een EMO persconferentie gehouden. “Voor het eerst zijn we naar het Afrikaanse continent gegaan”, legt Wilfried Schaeffer, tot eind dit jaar directeur bij de VDW, uit. In Afrika beginnen zich waardeketens te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de kunststoffenindustrie maar ook in de mijnbouw en landbouw. Waar het ook om gaat in deze landen: bij jongeren interesse opwekken voor het vak metaalbewerken. Want jonge vakmensen zijn onmisbaar voor de groei. De machinebouw is meer dan ooit een internationale business. En Duitsland, Noord-Amerika, China en Zuid-Oost Azië krijgen te maken met andere regio’s, waar de maakindustrie komende jaren fors zal groeien. Dat betekent nieuwe afzetmarkten maar ook nieuwe concurrentie, want machinebouwers in landen als India en China willen ook internationaal uitbreiden. Benieuwd hoe de EMO er over tien jaar uitziet.

EMO Hannover 2023 begint op 18 september en duurt de hele week.

Pin It on Pinterest