Daniel Jackson

Het lijkt gemakkelijk: koop een robot, koppel deze aan een CNC-machine en je bent vertrokken met automatisering. Eindelijk draait de spindel ’s avonds en in het weekend onbemand en kun je de productie-achterstand inlopen. Totdat je een volgend bottleneck in de productie ziet.


Precies dat scenario kun je voorkomen door jezelf de vraag te stellen hoe het eindplaatje er moet uitzien, zegt Daniel Jackson van het Deense Gain & Co. “Vaak beginnen bedrijven te automatiseren zonder het eindresultaat wat ze willen bereiken duidelijk te hebben. Ze beginnen met één proces en vervolgens ontstaat er een nieuw bottleneck verderop. Begin op een holistische wijze naar je proces te kijken, bepaal wat je einddoel is en ga dan terugwerken.”

Waarom ga je automatiseren?

Daniel Jackson deelde zijn goede raad dit jaar op Vision, Robotics & Motion. Hij merkt dat bedrijven vaak reductie van arbeidskosten als doel aangeven, maar daaronder ligt dan volgens hem het streven om méér te doen met dezelfde medewerkers. Ook safety en kwaliteit zijn vaak redenen om te automatiseren. Daarom moet je kijken naar welke taken je niet kunt automatiseren. Vervolgens investeer je in de kennis van je medewerkers zodat zij de volgende stappen in automatisering kunnen zetten. Investeer allereerst in kennis, dan komt de juiste oplossing vanzelf wel.”

Strategische roadmap

In de ideale situatie maak je een strategische roadmap op basis van de lange termijn visie. Daarbinnen kies je voor het laaghangend fruit. “Begin met projecten met de kortste pay-back tijd en ga dan naar het volgend project. Zo kun je CAPEX recyclen en houden de automatiseringsprojecten zichzelf in stand. Op langere termijn doe je dan de duurdere projecten.” Als je met de duurste projecten begint, zit het geld daarin voor lange tijd vast. Als je bijvoorbeeld investeert in een project met een terugverdientijd van 7 jaar, komt er pas in het 8e jaar geld terug voor de volgende investering. “Zo’n strategisch plan is key om te automatiseren”, zegt Daniel Jackson. “Door de quick wins kun je de return van je investeringen maximaliseren.”

Pin It on Pinterest