Onder de vlag van het thema Innovate Manufacturing is de EMO Hannover 2023 verdeeld in drie megatopics: The Future of Business, The Future of Connectivity en The Future of Sustainability. Maar de beurs met dit jaar 1.800 exposanten is vooral een innovatie- en kennisplatform voor de metaalindustrie, waar de bezoekers zien in welke richting de sector zich ontwikkelt.


Vanuit Nederland staan er zestien bedrijven. Zij laten zien hoe breed de Nederlandse sector is opgesteld: de Nederlandse exposanten zijn actief op het gebied van onder andere additive manufacturing, CNC-automatisering, geometrische meettechniek en surface channel technology. De Nederlandse deelnemers zijn: Additive Industries, BMO Automation, Cellro, DoAll Europa, FPT-VIMAG, Globe Europe, Greenleaf Europe, Halter CNC Automation, IHI Hauzer Techno Coating, Hembrug Machine Tools, Mayfran International, Oxycom Fresh Air, Schut Geometrische Meettechniek, SCT Tools, Style CNC Machines en TXOne Networks.

Duurzaam, smart en met nieuwe business modellen


Richtingwijzer voor de toekomst

De EMO Hannover 2023 is allereerst uiteraard de grootste showroom voor metaalbewerkingstechnologie. Je vindt er het volledige aanbod van OEM’s uit de hele wereld. De EMO is immers de enige vakbeurs waar de fabrikanten zelf exposeren. Tegelijkertijd duidt de beurs dit jaar meer dan ooit de richting waarin de metaalverwerkende maakindustrie zich gaat bewegen. Niet alleen op technologisch vlak, ook wat betreft organisatie- en productiestrategieën. Het topic Future of Business focust op nieuwe bedrijfsmarkten en-modellen. Bezoekers ontdekken er hoe ze grote veranderingen in werkwijzen, technologie, duurzame productie en de organisatie van productie- en bedrijfsprocessen kunnen vormgeven.

umati maakt de weg vrij voor datamining in de maakindustrie


The Future of Connectivity

In die toekomst speelt IT een sleutelrol. Datamining biedt kansen voor nieuwe productiemethoden. The Future of Connectivity biedt een platform aan ontwikkelingen die invloed hebben op aspecten van Industrie 4.0, Industrial Internet of Things (IIoT), predictive maintenance, machine learning, connectiviteit en kunstmatige intelligentie. Essentieel voor smart industry is het standaardiseren van de datacommunicatie. Enkele edities geleden was de EMO Hannover de bakermat voor wat vandaag de dag umati heet: universal machine tool interface. Deze communicatiestandaard zorgt dat gereedschapsmachines van uiteenlopende fabrikanten, via een neutrale en open koppeling, kunnen communiceren met elkaar en met onderliggende IT-systemen.


The Future of Sustainability

De Future of Sustainability is gericht op de integratie van duurzaamheid. De deelnemende bedrijven presenteren hier hun oplossingen voor grondstofbesparende, klimaatneutrale productie en fabrieksplanning. Voor circulaire economie in de productie, voor energie-efficiënte productie, voor duurzame toeleveringsketens en voor veilige werkomgevingen.

Trumpf presenteert supportfree 3D printen op de EMO Hannover. Bij 3D Print magazine kun je hier meer over lezen. (Foto: Trumpf)


Speciale aandacht voor additive manufacturing

De EMO Hannover besteedt dit jaar opnieuw aandacht aan het thema additive manufacturing. In de Additive Manufacturing Area vind je meerdere exposanten. De meest AM-systemen staan echter verspreid over de beurs op de stands van de fabrikanten van werktuigmachines. Machinebouwers zoals DMG Mori, Chiron, Mazak en ook bedrijven als Renishaw en CADCAM ontwikkelaars als Open Mind integreren additive manufacturing in hun portfolio. Precies waar de technologie thuis hoort: aanvullend op bestaande productietechnieken, met als belangrijke voordelen de designvrijheid, toolles productie en duurzaam materiaalverbruik.

EMO Hannover 2023, van 18-23 september. Gratis toegangskaarten kun je via deze link krijgen

Pin It on Pinterest