BMO Infinity

BMO Automation demonstreert op de TechniShow zowel het nieuwe Infinity platform als ook de zelfinstellende machineklem Optivice. De twee innovaties waarmee het op de EMO Hannover internationaal hoge ogen gooide, zijn half maart voor het eerst in de Benelux op een beurs te zien. Het Future-Factory-Plan wordt daar als derde innovatie voor de autonome fabriek aan toegevoegd


Het Infinity platform wordt live gedemonstreerd op de beurs in Utrecht. BMO Automation bestempelt dit modulair systeem als een set bouwstenen waarmee verspanende bedrijven stap voor stap hun fabrieksautomatisering verder uitbreiden om uiteindelijk bij de autonome fabriek uit te komen.


Niet alleen automatiseringscomponenten maar ook plan van aanpak voor klanten

Foto’s: BMO Automation / Smile Fotografie


Dynamisch opslagsysteem

Het hart van het platform is een gestandaardiseerde robotmodule met een Yaskawa robot en dynamisch opslagsysteem. Dit betekent dat er niet langer vooraf gekozen hoeft te worden tussen het aantal palletlocaties, het aantal lades voor materiaal (producthandling) en het aantal machineklemmen en andere opspangereedschappen. Alle staat op universele carriers; de hoogte wordt aangepast aan het product of materiaal dat er op ligt. Opslagmodules kunnen afhankelijk van de groei toegevoegd worden.


Autonome fabriek is geleidelijk proces


Meebewegen met het bedrijf

Frank Biemans benadrukt het belang van duurzame investeringen in automatisering: “De autonome fabriek is een geleidelijk proces. Daarom is het essentieel dat de investeringen van vandaag nog steeds relevant zijn in de autonome fabriek van morgen. Het Infinity Platform is ontworpen om modulair met de veranderende behoeften van de klant mee te bewegen. Daarom bieden we ook update- en upgradegarantie op het Infinity-platform, waardoor het systeem in de toekomst probleemloos geïntegreerd kan worden met andere systemen binnen de autonome fabriek.”


Kleine series en enkelstuks onbemand

BMO Automation zet met de twee innovaties opnieuw een stap in de richting van de autonome fabriek, een traject dat in 2012 begin met de zelfinstellende servogrijper die toen op de TechniShow werd gepresenteerd. Deze innovatie brengt de insteltijd van de robot terug naar nul. Multibatch automatisering wordt mogelijk, omdat insteltijd geen effect meer heeft op de kostprijs. Hierdoor kan men kostenefficiënt kleine series en enkelstuksproductie in high-mix verspanen. et Infinity-platform biedt hiervoor ook voldoende opslagruimte, waardoor ook grotere series in high-mix gemaakt kunnen worden.


Piekbelasting verlagen

Frank Biemans: “In plaats van 250 stuks in één run maakt de moderne verspaner er met Infinity elke week automatisch 5. Zo verlagen we de piekbelasting die grote series op de machine uitoefenen. De doorlooptijd wordt korter en de klanten worden zo sneller geholpen.”


Optivice zelfinstellende machineklem

De Optivce, die de Nederlandse system integrator dit jaar op TechniShow toont, is een nieuwe stap in het verder reduceren van insteltijden. Ook de machineklem stelt zichzelf in op het te bewerken product. De eerste OptiVices zijn inmiddels uitgeleverd. Frank Biemans:  “De OptiVice is in de eigen verspanerij flink getest en blijkt een betrouwbaar ontwerp waar ik volledig achter sta. Deze OptiVice nemen we mee naar de TechniShow. Daar nodigen we verspaners uit om zelf hun ongezouten oordeel te vellen.”


Future-Factory-Plan

De hard- en software primeurs voor de Nederlandse beurs worden gecompleteerd met een derde nieuw initiatief: het Future-Factory-Plan van BMO. Op een heel gestructureerde manier worden in enkel weken tijd de huidige processen en het verbeterpotentieel van de klant in kaart gebracht. “Alles met een gestandaardiseerde benadering. Dus vooraf duidelijkheid over de resultaten en kosten en geen uurtje factuurtje. Het resultaat is een plan van de toekomstige fabriek, uniek en afgestemd op de situatie van de klant. En een duidelijke route hoe hier te komen”, legt Frank Biemans uit. Ook in de uitvoering kan BMO uiteraard ondersteuning blijven bieden. “Daarmee blijft het dus niet bij een plan alleen.”

Pin It on Pinterest