Fotograaf: MichielTon.com

Het wordt weer een ouderwets voorjaar. Een voorjaar dat begint met de Technishow en ESEF Maakindustrie. Door welke bril moet je het aanbod op de technologiebeurs nu bekijken?


Wie in maart 2018 de TechniShow en ESEF Maakindustrie bezocht, kon niet vermoeden dat het zes jaar zou duren voordat het voorjaar opnieuw begint met het beursduo, waar de vraag Make or buy centraal staat. In die zes jaren is de wereld behoorlijk veranderd, om het voorzichtig uit te drukken. Europa moet het stellen zonder goedkope energie. De Verenigde Staten profiteren van een hernieuwde wapenwedloop, relatief goedkope olie door schaliewinning wat we in Nederland niet willen en door een versterkte reshoring trend. Bovendien stellen de Amerikanen zich alsmaar protectionistischer op en leggen ze andere landen exportrestricties op, zie ASML.


Optimale samenhang in hele proces wordt voor de verspaning steeds belangrijker

In-proces meten, zoals Renishaw demonstreert, draagt bij aan de processtabiliteit, een basisvoorwaarde om te kunnen automatiseren.Andere rol van China

Ondertussen lijkt de rol van China als fabriek voor de Westerse OEM’s uitgespeeld, maar komen Chinese fabrikanten wel naar Europese markten met hun eigen producten. De auto’s zijn nog maar een eerste voorbeeld. Machines volgen al, lees nog maar eens terug wat we na de EMO hierover schreven. Op de TechniShow kun je al de eerste Chinese CNC-machines zien. In deze wereld moeten de maakbedrijven in de Benelux zich staande houden terwijl ze worstelen met de krappe arbeidsmarkt en de work life balance die generatie Z zoekt. En dan zijn er eindelijk weer een TechniShow en ESEF Maakindustrie!


Niet alleen machines

De TechniShow is van oudsher een machinebeurs. Maar de machine is slechts een onderdeel van het maakproces. Méér dan ooit draait het tegenwoordig om het totale proces. TechniShow 2024 pakt dat goed op. Voor het eerst bouwen enkele exposanten samen een werkende productielijn, waar de bezoeker live ervaart wat digitalisering en smart industry betekenen. Want de maakindustrie digitaliseert in hoog tempo. De online platformen waar vraag en aanbod bij elkaar komen, lopen hierin voorop. Maar ook tussen bedrijven waar de order de uitkomst is van een persoonlijke relatie, wordt digitale datauitwisseling belangrijker.

Als je het programmeren al voor de helft kunt automatiseren, wint je tijd en los je een knelpunt in veel bedrijven op


Automatisch programmeren

Worden orders nog per mail gestuurd? Of ben je al zover dat de klant met 3D CAD modellen verrijkt met PMI data werkt? Het is nu nog een minderheid die dit doet, maar het gaat wel die kant op. Als je het programmeren al voor de helft kunt automatiseren, wint je tijd en los je een knelpunt in veel bedrijven op. Kijk op TechniShow eens bij Spanflug hoe zij het programmeren vergaand automatiseren. Of Mazak via Smooth AI. Op het themaplein Productieautomatisering op de beurs wordt gedemonstreerd hoe bedrijven de data uitwisselen, bijvoorbeeld via het Smart Connected Supplier Network direct kan communiceren met andere partijen in de waardeketen.

BMO Infinity
Het nieuwe Infinity concept van BMO Automation scheidt de verspanende met de logistieke taken en is daarmee een opstap naar de autonome fabriek.


Scheidt verspanende en logistieke taken

Tijdens de Precisiebeurs zei Kees de Schipper, sectormanager Industrie bij Rabobank, het helder en duidelijk: de Nederlandse arbeidsmarkt zal komende jaren alleen maar krimpen. Meer productie zal dus uit een hogere productiviteit moeten komen. En daar is – opnieuw – digitalisering de belangrijkste oplossing, naast automatisering. Wat op TechniShow 2024 interessant is, is dat voor het eerst gesproken wordt over het ontkoppelen van verspanende en logistieke taken. BMO Automation, genomineerd voor de TechniShow Innovation Award, toont dit met het nieuwe Infinity concept. Zodra je dit scheidt, kun je taken verder automatiseren. Benieuwd of de AMR’s dit jaar doorbreken op de beurs. Bovendien kun je dan ook voor de logistieke taken in de machinefabriek een andere doelgroep aanboren.


Stabiel proces

Automatisering is noodzakelijk. Maar je kunt pas automatiseren als je een stabiel proces hebt. Door de CNC-machines te ontsluiten met oplossingen om data uit te lezen, kun je sneller zien waar het grootste verbeterpotentieel in het proces zit. Het voorbeeld van De Rooy in Nuenen laat zien hoe je productietijd wint door inzicht te krijgen in het productieproces. De Rooy doet dit door data te verzamelen via StateMonitor van Heidenhain, waar je tijdens de Guided Tour Productieautomatisering meer over te weten komt. Maar er zijn meer aanbieders van dergelijke oplossingen. Mazak bijvoorbeeld legt dit jaar op TechniShow de nadruk op i-Connect. Smart Factory, ook genomineerd voor de TechniShow Innovation Award 2024, lanceert een oplossing die speciaal voor het mkb-maakbedrijf is ontwikkeld. In een app kun je machinedata en productiedata zien en analyseren. Een andere invalshoek om het proces stabiel te houden kiest Renishaw dat het belang van in-proces meten demonstreert. Meetdata helpen het proces tijdig bij te sturen. Zo toont de TechniShow de ingrediënten voor de slimme manarme fabriek die alsmaar slimmer wordt.


De mate waarin een machinebesturing open is zou een aandachtspunt voor elke bezoeker moeten zijn


Hoe open zijn de machines?

Als je deze ontwikkeling overziet, wordt duidelijk waarom de interface naar de CNC-machine wezenlijk wordt. Als je op TechniShow naar machines kijkt, zou dat een punt van aandacht moeten zijn. Hoe open zijn de besturingen? Lange tijd moest de wereld het doen met MTConnect als standaard interface. Inmiddels is umati, ontwikkeld op initiatief van de Duitse machinebouwers, aan een inhaalslag bezig. Vraag er dus naar? En kijk hoeveel data een machinebouwer nu echt wil delen? Trouwens: op ESEF Maakindustrie geeft Paul d’Hond, programmamanager Teqnow bij Koninklijk Metaalunie, meerdere dagen een Guided Tour rond slimmer werken en procesbeheersing.

Duurzaamheid is een thema. Dormatec laat zien hoe je olie en water kunt scheiden en daarmee de kosten om koelsmeermiddel af te voeren fors reduceert en de CO2 voetafdruk verkleint.


Duurzaamheid: last of….

De stortvloed aan regels rond duurzaamheid maakt het ondernemen in de industrie niet gemakkelijker. De effecten van de Europese Green Deal worden merkbaar en dat zet de Europese industrie onder druk. Of je het leuk of niet leuk vindt, waarschijnlijk kom je onder een aantal zaken niet uit. Gebruik dan de beurs om naar nieuwe oplossingen te zoeken. Die kunnen vaak heel goed aansluiten op andere trends, bijvoorbeeld de hogere reinheidseisen. De cleanliness eisen van de hightech industrie gaat ook de kleinere toeleveranciers raken omdat technische reinheid niet meer haalbaar is door een reiniging aan het einde van het totale proces. Dat vergt nieuwe kennis, nieuwe competenties, een andere manier van werken én machines. Maar wellicht ook – voor wie dichterbij de Tier 1 suppliers zit – andere concepten voor koelsmeermiddelen.


Nieuwe technologie

Je vindt ook nieuwe technologie op de beurs in Utrecht. Zoals additive manufacturing. 3D printen heeft de belofte nog niet waargemaakt. Maar er is wel degelijk een verschuiving gaande. Marco Verloop, COO van Hittech Group, legt in de recente editie van Solutions Magazine uit waarom sectoren zoals de halfgeleiderindustrie steeds meer interesse krijgen voor additive manufacturing. Hittech gaat dit jaar samen met partner 3T AM een AM fabriek bouwen waar additive en subtractive onder één dak bij elkaar komen. Hittech ziet dit ook als een stap naar net zero.  Dat betekent minder spanen maken, méér 3D metaalprinten. Oriënteer je bijvoorbeeld op het Themaplein Additive Manufacturing. Of doe mee aan de Guided Tour AM. En hou bij je toekomstplannen rekening met de impact van nieuwe technologieën, ook al breken die slechts stapsgewijs door.


De bril van procesbeheerder

Moet je de TechniShow anno 2024 bezoeken voor machines? Als de machines je enige reden zijn naar Utrecht te gaan, dan laat je een wezenlijk deel links liggen. Juist omdat het tegenwoordig om het totale proces in de verspaning draait, biedt zo’n beurs meerwaarde. Mits je met door de bril van procesbeheerder naar het aanbod op de beursvloer kijkt en de oplossingen van al die exposanten aan elkaar weet te knopen.

Foto Jaarbeurs Utrecht / Michiel Ton

Pin It on Pinterest