Spanflug

Het prijsalgoritme van het Duitse online platform Spanflug is geoptimaliseerd op meer dan 100.000 draai- en freesdelen. Achter deze software zit de kennis die uit de praktijk van de oprichter stamt. En dat is pas het begint. Markus Westermeier, co-founder van Spanflug, verwacht dat over enkele jaren 80 procent van de markt voor frees- en draaidelen online kan worden afgehandeld.


Markus Westermeier komt uit de verspanende industrie. Voordat hij zijn studie aan de Technische Universiteit München (TUM) begon, heeft hij zelf veel aan de CNC-machines gestaan. Hij heeft een poos het familiebedrijf geleid, is bij het Institut für Werkzeugmaschinen und Betriebswissenschaften (iwb) van de TUM gepromoveerd en heeft de afdeling Spanende Werkzeugmaschinen geleid. Hij weet dus wat frezen en draaien is. En precies deze achtergrond zorgt voor de bijzondere positie van Spanflug als inkoopplatform voor frees- en draaidelen.

Oprichters van online platform verwachten dat 80 procent van de CNC-markt naar online verschuift

Markus Westermeier: over enkele jaren gaat 80% van de markt voor CNC-delen via platformen.

Geen blackbox maar empirische modellen

“Spanflug is minder een blackbox waarin je data correleert maar veel meer een samenhangend geheel van Kunstmatige Intelligentie en empirische modellen van productieprocessen”, legt hij uit. Door deze diepgaande kennis van het verspaningsproces in de software te integreren, berekenen de algoritmen binnen enkele seconden de kostprijs aan de hand van een CAD-model. Markus Westermeier en mede-oprichter Adrian Lewis, verantwoordelijk voor de softwareontwikkeling, hebben het prijsalgoritme, dat ze nog aan de universiteit hebben ontwikkeld, geoptimaliseerd op basis van meer dan 100.000 draai- en freesdelen.

De Duitse koepel van werktuigmachinebouwers VDW heeft onlangs een belang genomen in Spanflug Technologies. Hier lees je meer over deze opmerkelijke stap.

Inkoopplatform voor enkelstuks en grote series

Op dit moment gebruiken al meer dan 10.000 users Spanflug om prijsberekeningen te maken en onderdelen in te kopen. Zij uploaden het CAD-model, selecteren materiaal en het aantal stuks en daarna wordt automatisch de prijs berekend. Waar andere platformen zich met name richten op de markt voor prototypes en kleine series, schuwt Spanflug de grote series niet. “Juist bij grotere series zijn wij qua prijs concurrerend”, zegt Markus Westermeier. Series van enkele duizenden producten of meer zijn geen probleem.

Strenge selectie van toeleveranciers

Hoewel het orderproces geautomatiseerd afloopt, steekt Spanflug Technologies aan de voorkant van het proces veel ouderwets handwerk in de selectie van maakbedrijven. Men spreekt over een gekwalificeerd netwerk, geen open netwerk. “Niet iedereen kan meedoen”, stelt Markus Westermeier. De algoritmen berekenen niet alleen automatisch de prijs, maar selecteren ook de toeleverancier die de order krijgt. Hierbij wegen niet alleen de technische criteria mee, ook de performance van de leverancier. De klantenwaardering op Spanflug speelt een rol bij het toewijzen van orders.

Markus Westermeier is overtuigd dat de online platformen in de maakindustrie nog maar aan het begin van een enorme groei staan. “Over vijf tot tien jaar vinden we het normaal om CNC delen online in te kopen. Minstens 80 procent van de markt kan dan online worden afgehandeld.” Later dit jaar lanceert Spanflug een Engelstalige versie van het platform.

Spanflug Technologies neemt deel aan de Metav 2021 Digital, van 23 – 27 maart.

Het volledige interview kun je in de maart editie van Made-in-Europe Solutions Magazine lezen.

1 gedachte over “Diepgaande verspaningskennis voedt de algoritmen van Spanflug

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest