De integratie van robots in de industrie verloopt vooral via kleinere bedrijven. Ruim twee op de drie system integrators heeft minder dan 50 medewerkers. In Europa heeft zelfs bijna een op de drie minder dan 10 medewerkers. Dat blijkt uit een analyse door Qviro onder 4.290 system integrators.


De rol van kleinere en middelgrote system integrators in de uitrol van automatisering is van cruciaal belang, concludeert Qviro. Het online platform voor reviews van industriële robotica oplossingen en aanbieders heeft de omvang van 4.290 system integrators onderzocht.

Onderzoek roboticaplatform Qviro onder ruim 4.000 system integrators


Europa versus VS

Uit de analyse blijkt dat kleine ondernemingen (10-49 werknemers) het landschap domineren, met ongeveer 44% van de integrators in Europa en 40% in Noord-Amerika. Micro-ondernemingen (0-9 werknemers) komen vaker voor in Europa, met ongeveer 31% van de sector, tegenover 23% in Noord-Amerika. Middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) zijn sterker vertegenwoordigd in Noord-Amerika, met 34% van de integrators, tegenover 25% in Europa. Grote ondernemingen (250+ werknemers) komen weliswaar minder vaak voor, maar spelen toch een belangrijke rol, vooral in Europa, wat duidt op een divers ecosysteem dat in staat is grootschalige industriële automatiseringsprojecten uit te voeren.


Onvoldoende zichtbaar voor eindklanten

De beperkte schaalgrootte van de system integrators heeft tot gevolg dat ze weinig middelen hebben om zich zichtbaar te maken voor nieuwe klanten. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat de productiebedrijven moeite hebben om de juiste lokale integrator te vinden. Deze uitdaging wordt nog groter voor kleinere integratoren die moeite hebben om zichtbaar te worden bij potentiële klanten. De gefragmenteerde markt, vooral in Europa, maakt deze zoektocht ingewikkelder en bemoeilijkt efficiënte verbindingen tussen bedrijven en geschikte integrators.


Meer toegankelijk ecosysteem

Omdat de vraag naar geavanceerde automatiseringsoplossingen, waaronder collaboratieve robots, blijft groeien, zal het stimuleren van een meer verbonden en toegankelijk ecosysteem de sleutel zijn tot het ontsluiten van het volledige potentieel van deze industrie, concludeert Qviro op basis van de onderzoeksresultaten. Online communities kunnen daar een rol bij spelen.

Pin It on Pinterest