De Duitse machinebouw haalt meer dan de helft van hun omzet uit Europa. Laat dat nou afgelopen jaar de zwakste markt zijn geweest. En de intake van nieuwe orders loopt terug, zeker in de derde grootster EU-markt Italië. Daarentegen doen de VS het beter. De lagere energieprijzen spelen Amerikaanse maakbedrijven in de kaart, zo blijkt uit de nieuwste exportcijfers van de VDW.


De Duitse machinebouw (VDW) heeft afgelopen jaar voor € 9,5 miljard geëxporteerd. Dat is een plus van 9%. Daarmee blijven de Duitsers wereldkampioen, voor China en Japan.


Europa en China zwak, de VS blijven sterk groeienChina trapt op de rem

De onderliggende cijfers laten een ander beeld zien dat de exportgroei en de eerste positie in de exportranglijst doet vermoeden. De Duitse export naar Azië steeg vorig jaar met 7%. Met een aandeel van ongeveer 17 procent is China het belangrijkste exportland van allemaal. Vergeleken met het voorgaande jaar groeide de export met 6 procent tot een volume van 1,6 miljard euro, maar bleef ver onder het laatste topjaar 2018. Voor veel bedrijven gaan de zaken in China slecht. “De economie in China is zwak en het land blijft zich in zijn streven naar autonomie loskoppelen van buitenlandse import”, meldt VDW-directeur Markus Heering.


USA blijft booming

Heel anders lopen de zaken in de Verenigde Staten. Dit is voor de VDW-leden inmiddels de tweede grootste afzetmarkt, met vorig jaar aan aandeel van 15%, goed voor € 1,4 miljard. Dat was een groei met 19%, meer dan drie keer dan in China. “Klanten daar hebben lagere kosten dan klanten hier, bijvoorbeeld door lagere energieprijzen dan in Duitsland. En de auto-industrie investeert in zware motoren omdat vanaf 2027 strengere emissienormen van kracht worden. Mexico wordt ook gunstig beoordeeld. Veel internationale bedrijven investeren daar vanwege de nabijheid van de Amerikaanse markt,” zegt Heering. De export naar Mexico nam met 28% toe. Die naar heel Zuid-Amerika nam met 7% af.


Andere Aziatische markten

Vanwege de zwakke Chinese markt en de minder goede vooruitzichten door de Chinese plannen, focussen de Duitse machinebouwers zich in Azië meer op groeikansen in andere landen. India wordt aantrekkelijker, alhoewel het een relatief kleine markt is die erg prijsgevoelig is. Dat moeten ze wel, want de vooruitzichten voor de Europese landen zijn voorlopig minder gunstig, Nieuwe orders lopen terug als gevolg van de huidige economische vertraging. Dit geldt met name voor Italië, de op twee na grootste afzetmarkt ter wereld, dat zijn subsidiebeleid de afgelopen jaren aanzienlijk heeft teruggeschroefd. Zwitserland wordt daarentegen positief beoordeeld als een stabiele afzetmarkt. Met een volume van 430 miljoen euro staat het op de vierde plaats van de belangrijkste exportmarkten. Klanten in Zwitserland profiteren van lagere energiekosten en langere werktijden in vergelijking met Duitsland. Dit stimuleert investeringen. Noord-Europa wordt ook positief beoordeeld, net als de activiteiten in Turkije, die met 39 procent groeiden. Pas volgend jaar verwachten economische experts een herstel.

Pin It on Pinterest