Als er steeds minder vakkrachten beschikbaar zijn, de jonge generatie liever niet meer dan 30 uur in de week werkt en de markt uurprijzen van drie bemande ploegen niet accepteert, dan is automatisering de enige oplossing. Dat zegt althans Michael Breuer, directeur en co-vennoot van Brinke + Breuer in het Duitse Staudt. De investering in een BMO Titanium 180 cel heeft het spindelrendement met 80% verbeterd.


Brinke + Breuer levert complexe en nauwkeurige onderdelen maar ook compleet gemonteerde modules voor de machinebouw, meet- en testopstellingen, spuitgietmatrijzen en lasconstructies. “Daarmee zijn we breed georiënteerd en kunnen we klanten een compleet programma aanbieden.” Naast de standaard materialen bewerkt de toeleverancier ook gereedschapstaal tot hardheid 64 HRC, verschillende nonferro metalen en kunststoffen.


Automatisering zorgt voor flinke toename capaciteit bij BMO-klant


Multibatch automatisering BMO cel

Het bedrijf leidt zelf elk jaar vakmensen op. Toch merkt ook Michael Breuer dat het lastiger wordt goede vakmensen te vinden. “De overheid doet te weinig om overuren attractief te maken. Bovendien wil, als we de media geloven, niemand meer langer dan 30 uren in de week werken. Meer dan twee ploegen wordt door het personeel niet geaccepteerd.” Tel daarbij op dat de kostprijzen steeds verder stijgen en hogere machineuurprijzen in de markt niet te verkopen zijn, dan is het logisch dat je als ondernemer een andere oplossing moet zoeken. De toeleverancier, met zo’n 30 medewerkers, heeft daarom geïnvesteerd in een BMO Titanium 180 robotcel, die geplaatst is bij een DMG Mori DMU 60 eVo 5-assig bewerkingscentrum. Deze robotcel is geschikt voor zowel pallet- als producthandling en multibatch automatisering. Dat betekent dat verschillende kleine series onbemand na elkaar bewerkt kunnen worden. Michael Breuer: “Wij maken kleine series; soms lopen producten tot twee uur op de machine, vaak echter ook veel korter. In dat laatste geval komt in het weekend iemand terug om de cel opnieuw te vullen.”

Michael Breuer bij de BMO cel. (Foto’s BMO Automation)


Robot maakt het werk lichter

De robotcel is ondertussen volledig geïntegreerd in de workflow van de toeleverancier. Michael Breuer: “Jonge mensen hebben geen probleem met automatisering. We leiden zelf verspaners met als richting frezen op en al in het derde jaar kunnen ze zelfstandig het 5-assig bewerkingscentrum met de robotcel bedienen. Zij hebben geen angst voor de robot noch zijn ze bang hun baan kwijt te raken. Zij zien dat de robot hun werk gemakkelijker maakt.” Hij ziet dan ook steeds meer werk richting de BMO cel gaan.


80% hoger spindelrendement

In principe heeft Brinke + Breuer door de robotcel door de week 5 keer 8 uur extra spindeluren tot z’n beschikking gekregen en in het weekend nog eens 2 keer 24 extra uren. Ze worden nog niet allemaal benut, maar het aantal spindeluren op de DMG 60 eVO is alles bij elkaar genomen tot wel 80% verhoogd. BMO Automation hanteert hiervoor zelf de Operator Performance Ratio, een kengetal dat de verhouding weergeeft tussen het aantal uren dat de CNC-operator werkt en het aantal uren dat de spindel van de machine draait. Michael Breuer: “Het aantal spindeluren kan met zo’n robotcel enorm vergroot worden. Vooral in het weekend maken we graag kleine en middelgrote series, die de operators eerder die week al klaar zetten en instellen.”

Geniaal grijpersysteem op de robotcel


Software heeft doorslag gegeven

De software is de belangrijkste reden geweest om voor BMO Automation te kiezen. Daarnaast wijst hij op de verschillende grijpers die beschikbaar zijn en die de robot automatisch wisselt. Afhankelijk van de beschikbare tijd vullen de medewerkers van de dag- en de avondploeg de robotcel met materiaal voor de volgende nacht. Doordat Brinke + Breuer in het CAM programma hyperMill meetcycli tijdens de bewerking mee programmeert, kan het onbemand ’s nachts en in het weekend precisiedelen frezen. “Bij een nauwe tolerantie controleren we in de machine na het ruwen de maat; er wordt een correctie voor het gereedschap gedaan en dan wordt de passing nagefreesd. Dat gebeurt zo nauwkeurig dat we ook onze kwaliteitscontrole op de CMM verkorten.” Hoewel de BMO Titanium 180 cel geschikt is voor zowel product- als pallethandling, gebruikt Brinke + Breuer zo’n 90 procent van de tijd product handling. “Het grijpersysteem is simpelweg geniaal”, geeft Michael Breuer als reden op.


Pin It on Pinterest