Index

Index heeft het Open Huis dit jaar voor het eerst in het nieuwe Index klantencentrum in Deizisau gehouden. Op termijn wil de machinebouwer hier de activiteiten concentreren. De primeur was de Index G220, een grotere versie van het draaifreescentrum dat nu werkstukken tot 1.200 mm aan kan. In een productiecel met de G320 werd een volledig geautomatiseerd closed loop proces gedemonstreerd.


De Duitse machinebouwer Index rekent dit jaar weer op groei, nadat het vorig jaar tegen een lichte omzetdaling aankeek. Deze groei zal vooral komen vanuit Amerika (met name de VS) en China. Voor de Europese markt verwacht men dit jaar een status quo qua omzet; voor de Duitse markt zelfs een daling. Om de groei in Azië te versnellen, is Index een samenwerking aangegaan met Makino, dat vorige week tijdens de huisshow ook aanwezig was. “Makino ondersteunt ons in Azië; in Europa ondersteunen wij Makino in bepaalde markten”, aldus hoofd Marketing Rainer Gondek.


Eddo Cammeraat: qua productiviteit méér dan 5-assig bewerkingscentrum

De primeur op de huisshow: Index G220 voor werkstukken tot 1.200 mm lengte.

Losgemaakt van de automobielindustrie

Index heeft zich in relatief korte tijd onafhankelijk gemaakt van de automobielindustrie, jarenlang goed voor 60% of zelfs meer van de omzet. Bij een toegenomen omzet ligt dit percentage momenteel rond de 10 procent. Ook voor de meerspindelautomaten, een business waarin het bedrijf als zo’n 110 jaar opereert, heeft men nieuwe afzetmarkten gevonden, zoals de dentale industrie. De belangrijkste branches zijn op dit moment de armaturen en fluidtechniek (21%), de machinebouw (20%), elektronische apparaten en gereedschappen (10%) en de productie van gereedschappen (10%).


Draaifreescentra als antwoord op vraag naar meer productiviteit

Met de draaifreescentra heeft Index de juiste snaar geraakt voor de transitie van de automobiel naar andere industriesegmenten. Dé première tijdens de huisshow was de grotere versie van de Index G220, nu met 1.200 mm draailengte. Met een hoofd- en tegenspil, een revolver (VDI 125), eventueel een bril én een motorfreesspindel (tot 300 mm lange gereedschappen) leent dit concept zich voor het compleet bewerken van alle zijden in één keer. In de grotere G320 kan men met twee onderturrets en een freesspindel werken. “Met drie gereedschappen gelijktijdig aan twee werkstukken bewerken is uniek”, zegt Eddo Cammeraat, directeur van Laagland, dat Index vertegenwoordigt. Volgens hem moeten veel verspaners nog schakelen omdat ze qua productiviteit vooral aan 5-assige bewerkingscentra denken. “We hebben bij NTS Norma samen met Index de medewerkers hiervoor getraind en opgeleid en dan zie je ze productie maken met de machine.” Hij verwacht dat concept een vlucht in de Nederlandse hightech toeleveringsindustrie gaat nemen.

Het nieuwe iXtools magazijn voor extra gereedschappen voor de Index G-reeks machines.


iXtools extra gereedschappenmagazijn

In Deizisau demonstreerde Index ook de volgende stap als het om productiviteit gaat: een G320 draaifreescentrum met hoofd- en overnamespindel, twee onderturrets en een freesspindel, aangevuld met een iXcenter robotcel en een extra gereedschapmagazijn, het nieuwe iXTools dat ruimte biedt aan 396 extra gereedschappen. Dit gereedschapmagazijn kan gekoppeld worden aan de hele G-reeks van Index en aan de Traub TNX220, machines voorzien van een motorfreespindel en een Y/B-as. In de machine zelf is er ook nog een magazijn, voor HSK-T63 of Capto 6. Tijdens de bewerking wordt de spindel vanuit dit magazijn met tooling voorzien. Index heeft voor de besturing een vooruitlees oplossing ontwikkeld: de besturing kijkt vooruit in het NC-programma om tijdig de gereedschappen vanuit het iXtools magazijn te verplaatsen naar het interne magazijn. Hierdoor blijven de voordelen van een snelle wisseltijd en gereedschap identificatie via RFID behouden.Closed loop proces

In de robotcel stond een Equator 500 van Renishaw voor het vergelijkend meten van de werkstukken. Gecombineerd met de IPC software van Renishaw wordt een closed loop concept gebouwd. De Index machine beschikt namelijk over een interface voor de IPC software zodat deze real time communiceert met de machinebesturing. Als uit de metingen blijkt dat er correcties nodig zijn, worden deze automatisch door de besturing doorgevoerd. In de werkvoorbereiding kunnen hiervoor tolerantiegrenzen worden aangegeven. Index bouwt deze samenstelling volledig zelf.


Pin It on Pinterest