Made-in-Europe.nu
Hermle C42

Machinefabriek Gebrs. Frencken investeert 3 miljoen euro in verspaningstechnologie

Machinefabriek Gebrs. Frencken heeft 3 miljoen euro’s geïnvesteerd in nieuwe machines. Het grootste deel van deze investering betreft een geautomatiseerde freescel. Deze is opgebouwd uit 2 Hermle C 42 5-assige machines én een palletmagazijn met 107 pallets en een robot.

 

Palletmagazijn met twee Hermle C42 5-assers

“Producten worden steeds complexer en de klant wil dat we steeds sneller leveren. Investeren is vooruitdenken om de werkgelegenheid van onze vakmensen te garanderen en om aan de eisen van de klant te kunnen voldoen”, zo motiveert Business unit manager Michel Steenbakkers deze forse investeringen.

 

107 pallets, 462 gereedschappen per machine

De CNC freescel met de beide Hermle 5-assige CNC bewerkingsmachines beschikt over een robot, die 107 pallets kan verplaatsen. 462 Gereedschappen kunnen worden geactiveerd per machine, waarmee van materiaal een hightech product wordt gemaakt. Het complete systeem is geleverd door Hermle, omdat de onderneming één aanspreekpunt voor het totale project wilde. Door deze vernieuwde werkwijze wordt een enorme tijdwinst geboekt en kan er nog secuurder gewerkt worden.

 

Gebrs. Frencken freest 5500 uren per machine 

Michel Steenbakkers
Michel Steenbakkers: Investeren is vooruitdenken om de werkgelegenheid van onze vakmensen te garanderen .

De nieuwe robotcel met de beide Hermle C42 bewerkingscentra draait inmiddels veel uren op een dag. Ook onbemande. Michel Steenbakkers schat dat elke machine dit jaar zeker 5000 tot 5500 uren gaat frezen. Geen grote series, wel veel repeat orders. Series van 50 tot 60 producten per jaar tot hooguit enkele honderden. Deze automatisering brengt rust in de machinefabriek en verlaagt het kostenniveau. “We kunnen de stap maken naar méér productiviteit. Méér output met dezelfde indirecte organisatie, dat leidt tot lagere kosten.” Michel Steenbakkers benadrukt het belang van leverbetrouwbaarheid die door deze investering op een nog hoger niveau is komen te liggen.

 

100 miljoen euro omzet

Machinefabriek Gebrs. Frencken is een dochterbedrijf van Frencken Europe, een toeleverancier voor internationale OEMs in de medische, halfgeleider- en analytische systemen. Naast het fabriceren, assembleren en testen van complexe en geavanceerde onderdelen, modules of zelfs complete producten op basis van fijnmechanica, elektronica en software, doet het bedrijf daarvan ook de productontwikkeling. Frencken Europe maakt onderdeel uit van Frencken Group Limited, een beursgenoteerde onderneming op de beurs van Singapore, met een omzet van € 350 miljoen en ongeveer 2500 medewerkers. Frencken Europe heeft een omzet van ruim € 100 miljoen en 430 medewerkers.

In het Jaarboek Verspanen 2017 verschijnt een uitgebreid interview met Michel Steenbakkers over hoe Machinefabriek Gebrs. Frencken de productie flexibiliseert, naar een hoger niveau brengt én leverbetrouwbaarheid en kwaliteit verder verbetert. Het Jaarboek Verspanen 2017 verschijnt eind maart. Abonnees op de Made-in-Europe email nieuwsbrief die hun postadres opgeven, krijgen het automatisch toegestuurd.

 

Pin It on Pinterest