Het optimisme aan de vooravond van de Hannover Messe is groot. ’s Werelds grootste industriebeurs moet een begin zijn van een nieuw tijdperk voor de Europese industrie, gedreven door onder andere innovatieve technologieën. Dat is de ene kant van de medaille.


Innovatieve technologie de helft van wat nodig is voor nieuw begin van Europese industrie


“Innovatieve technologieën en een duidelijke economische beleidsagenda; daar gaat het om als Hannover signalen van een nieuw begin en vertrouwen wil uitzenden,” zegt Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe AG. Hij is overtuigd dat de exposanten de helft hiervan invullen met innovatieve technologieën zoals Kunstmatige Intelligentie, zelflerende robots, software die de CO2 uitstoot van een fabriek meet en een beveiligde data-opslag voor de Europese industrie. 4.000 exposanten uit 60 landen presenteren zich vanaf komende maandag op het beursterrein in Hannover.

Kijk hier voor de Nederlandse deelnemers aan het NL Paviljoen op de Hannover Messe en het Nederlandse Start-up en Scale-up paviljoen


300 politieke delegaties

De andere helft moet vanuit de politiek en samenleving komen. Traditioneel weet de Hannover Messe altijd de wereldpolitiek te trekken. Ook dit jaar. In totaliteit zullen zo’n 300 delegaties, waaronder veel toppolitici, hun opwachting maken. EU-baas Ursula von der Leyen opent de beurs zondagavond samen met kanselier Olaf Scholz. De dag erna schuiven verschillende Europese politici aan om samen met vertegenwoordigers van de industrie op de conferentie Investing in European Industry te discussiëren over de andere helft van wat Köckler nodig vindt voor een nieuw begin.


AI ontwikkelt zich razendsnel

Op de beurs zelf is Kunstmatige Intelligentie een van de hot topics. “De snelheid waarmee AI-oplossingen hun weg vinden naar de industrie is adembenemend. Bedrijven moeten nu investeren en vooral hun werknemers kennis laten maken met de mogelijkheden van AI, anders blijven ze achter bij de concurrentie”, benadrukt Köckler. Exposanten tonen op de beurs robots die met hun stem bestuurd kunnen worden, machines die automatisch fouten herkennen of systemen die stilstand verminderen door voorspellend onderhoud. Generatieve AI zal op veel stands een rol spelen en op het conferentiepodium van de beurs worden besproken. Onder andere met de Duitse AI-kandidaat Jonas Andrulis, die met zijn bedrijf Aleph Alpha een alternatief wil bieden voor de overheersende AI-modellen van Amerikaanse en Chinese bedrijven.

De robot zoekt zich met de AI tools en 3D Vision van Inbolt zelf de weg (foto Inbolt)


Zelflerende robots

De Franse startup inbolt presenteert GuideNOW, een baanbrekende stap in realtime robotgeleiding die 3D-visie en AI naadloos integreert. GuideNOW wordt aangestuurd door een 3D-camera op de robot en maakt gebruik van de kracht van realtime AI voor het lokaliseren van werkstukken, versterkt door GuideNOW Studio – een intuïtieve webapp voor AI-training. Het hart van GuideNOW is een geavanceerde 3D matching vision-technologie die snel uitgebreide 3D-gegevens verwerkt en ontworpen is om de positie en oriëntatie van het werkstuk te identificeren. Volgens inbolt past deze dynamische technologie het bewegingspatroon van de robot onmiddellijk aan. Dit moet de kosten voor robotisering verlagen.

Het Research Center for Information Technology FZI toont de GanResilRob, een flexibele robot, gebaseerd op de combinatie van machinaal leren, Generative Adversarial Networks (GAN), kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde semantische interpretatie en intuïtieve taakprogrammering. De robotsystemen zijn van op afstand aan te passen en passen zich automatisch aan de veranderde omstandigheden aan.De gelijkstroomfabriek heeft voordelen

Sustainability is een ander thema dat veel aandacht krijgt. Een interessante oplossing die Fraunhofer demonstreert is de gelijkstroomfabriek. Samen met 39 partners, uit zowel industrie als onderzoekswereld, is een concept ontwikkeld om DC grids in fabrieken mogelijk te maken. De gelijkstroomfabriek heeft veel voordelen. Het belangrijkste: het bespaart energie. Infrastructuur zoals ventilatie of verlichting kan acht tot twaalf procent besparen, productierobots tot 15 procent en logistieke systemen zelfs tot 20 procent. Bovendien worden verliezen door blindstroom en de meestal te grote gelijkrichters van de afzonderlijke werktuigmachines geëlimineerd. Rem-energie van machines, die voorheen werd verspild, kan in het DC-net worden gevoerd. Eén fase van de kabels vervalt, wat koper bespaart. En last but not least kunnen fotovoltaïsche systemen, die deel uitmaken van een moderne fabriek, efficiënt worden geïntegreerd. Dit komt omdat de groene energie die uit de zonnecellen stroomt ook gelijkstroom is.


Additive manufacturing

De laser speelt in de moderne fabriek een belangrijke rol. Het Laser Zentrum Hannover demonstreert op de Hannover Messe hoe de meest recent kop voor coaxiale depositie van metaal additive manufacturing een stap verder brengt. Een van de innovaties die het onderzoekscentrum toont is het aanbrengen van microstructuren om wrijvingen te verminderen. LZH demonstreert dit aan de hand van het bewerken van een paar skiën, als alternatieve voor de verboden wax in de skisport.  Fraunhofer ILT presenteert nieuwe technologie voor de ruimtevaart industrie, waaronder Laser Metal Deposition voor 3D printen van componenten. In het Europese Enlighten project ontwikkelt het laserinstituut in Aken een nieuwe nozzle voor een raketmotor die niet anders gemaakt kan worden dan met LMD.

Fraunhofer ILT demonstreert hoe LMD een flexibele productietechnologie voor unieke ruimtevaartcomponenten kan zijn ( foto Fraunhofer ILT)


LMD als flexibele productietool voor ruimtevaartindustrie

Het Fraunhofer ILT bouwt een demonstrator om aan te tonen dat LMD een flexibelere en goedkopere productiemethoden voor deze nozzles is dan de conventionele productiemethoden. Naast de productietechnologie en het realiseren van de demonstrator, richten de experts van Fraunhofer ILT zich ook op procesbewaking en kwaliteitsborging. Het doel van het team is om de betrouwbaarheid en robuustheid van de bij Fraunhofer ILT ontwikkelde technologieën zodanig te optimaliseren dat de onderzoekers ze kunnen overdragen aan de industrie voor toekomstige massaproductie. Om die reden wordt er tegelijkertijd een procesbewakingssysteem gebruikt met als doel sensorgegevens te gebruiken om potentiële procesafwijkingen te lokaliseren en te elimineren en zo de kwaliteit van alle componenten te garanderen.

Hannover Messe 2024 begint maandag 22 april en duurt tot en met vrijdag 26 april.


Foto: LZH demonstreert nieuwe toepassingen voor een laser. (Foto LZH)

Pin It on Pinterest